Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν πεθάνει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασης τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, η Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους, δύο ψυχοσάββατα, λεγόμενα, πριν από την Κυριακή των Απόκρεω, και του Σαββάτου πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Τι είναι τα μνημόσυνα;
Πόσα είναι τα μνημόσυνα που πρέπει να τελούνται;

Γιατί τελούμε τα μνημόσυνα;
Πότε τελούνται τα μνημόσυνα;
Τι συμβαίνει στην ψυχή μετά το θάνατο;
Πως μνημονεύονται οι ψυχές;

Πως ωφελούνται οι ψυχές από τα μνημόσυνα;
Τι λάθη κάνουμε στα μνημόσυνα;
Γιατί κάνουμε κόλλυβα;

Διαδικασία
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι.

Βάζουμε το σιτάρι σε μια κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με νερό, μέχρι να το σκεπάσει αρκετά και το μουσκεύουμε για 2 ώρες.

Βράζουμε το σιτάρι με το νερό μέσα στο οποίο μούσκεψε, σε σιγανή φωτιά για 90 περίπου λεπτά, χωρίς να ανοίξει και να φουσκώσει.

Στραγγίζουμε το σιτάρι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι για να φύγουν όλα τα υγρά του.

Στρώνουμε στο πάγκο εργασίας ένα βαμβακερό ύφασμα, τοποθετούμε χαρτί κουζίνας από πάνω και απλώνουμε το σιτάρι.

Σκεπάζουμε το σιτάρι με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 ώρες, μέχρι να ξεκολλάει από το ύφασμα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κατά τον ίδιο τρόπο καβουρδίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ρόδι, τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε.

Με ένα σουρωτήρι ραντίζουμε το μείγμα με το καβουρδισμένο αλεύρι, στη συνέχεια το ραντίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
ΑλεύριΑμύγδαλαΓαρύφαλλοΓαρύφαλλο (σκόνη)Ζάχαρη (άχνη)ΚαρύδιαΠαπαρουνόσποροςΡόδιΣιτάρι (αποφλοιωμένο)Φρυγανιά τριμμένη

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.