ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ: Εσπερινός - Τρισάγιο πάντων των προαπελθόντων στον Ιερό Ιδρυματικό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Ρόδου (Κ.Α.Φ.Κ.Α) - Κολύμπια Ρόδου. Όποιοι επιθυμούν αποστέλλουν ονόματα κεκοιμημένων για μνημόνευση.

Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής – Τρισάγιο

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ιερού Ιδρυματικού Ναού Αγίου Τρύφωνος.

Οικουμενικό Πατριαρχείο – Ιερά Μητρόπολις Ρόδου – Ιερός Ιδρυματικός Ναός Αγίου Τρύφωνος του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής & Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Ρόδου (Κ.Α.Φ.Κ.Α) – Κολύμπια Ρόδου – Παρασκευή – 25η Μαΐου 2018 – Ώρα 18:00 – 19:00 – Εσπερινός – Τρισάγιο πάντων των προαπελθόντων – Ιερουργός, Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης. Όποιοι επιθυμούν τη μνημόνευση ονομάτων ας αποστείλουν τα ονόματα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.askitikon.eu/diptycha-mnimonefsis/

Ετοιμάστε το σιταράκι σας, αυτή είναι η παράδοση, δεν μνημονεύουμε κουλούρια ή παξιμάδια ή άρτους ή γλυκά ή χυμούς….. αυτά δίνονται, μοιράζονται ξεχωριστά.

Κόλλυβα

Υλικά:

500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
200 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα καβουρντισμένα, κομμένα σε μπαστουνάκια ή χοντροαλεσμένα
100 γρ. σουσάμι ψημένο και αλεσμένο
3/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
250 γρ. ξανθές σταφίδες και γενικά ότι καρπό της γης ευλογημένο βάζουμε
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, γεμίζουμε νερό, μέχρι να το σκεπάσει αρκετά και το μουσκεύουμε για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια το βράζουμε, με το νερό μέσα στο οποίο μούσκεψε, σε σιγανή φωτιά για 2 περίπου ώρες, έως ότου ανοίξει και φουσκώσει.

Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι για 1 ώρα να φύγουν όλα τα υγρά του. Στρώνουμε στο τραπέζι της κουζίνας ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο, από πάνω τοποθετούμε χαρτί κουζίνας ή ένα ακόμη τραπεζομάντηλο και απλώνουμε το σιτάρι. Το σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 ώρες ή και περισσότερο.

Καλό είναι η προετοιμασία των κολύβων να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, ώστε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν όλη τη νύχτα. Όταν το σιτάρι ξεκολλάει από το τραπεζομάντηλο, τότε έχει στεγνώσει.

Βάζουμε όλα τα υλικά, τη ζάχαρη άχνη ξεχωριστά, σ’ ένα μπολ (ή σε μια πιατέλα). Μ’ ένα σουρωτήρι στο τέλο ραντίζουμε από πάνω και τη ζάχαρη άχνη.

Αφού καλύψουμε το σιτάρι, παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή 1 χαρτοπετσέτα, την ανοίγουμε, την απλώνουμε πάνω στα κόλυβα παντού ομοιόμορφα.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και μετά που θα στρώσουμε τη ζάχαρη άχνη.

Σχηματίζουμε στο κέντρο των κολύβων ένα σταυρό και συνεχίζουμε το στόλισμα περιμετρικά του μπολ (ή της πιατέλας).
Σημειώσεις:

Βάζουμε φρυγανιά τριμμένη και όχι τη ζάχαρη άχνη αλλά στο τέλος, για να μη λασπώσουν.

Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε στα κόλλυβα και φουντούκια καβουρντισμένα και αλεσμένα, κουκουνάρι κλπ.

Τα αμύγδαλα και το σουσάμι, τα καβουρντίζουμε ξεχωριστά το καθένα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας τα συνεχώς για να μη μαυρίσουν.

Το στόλισμα γίνεται με άσπρα και ασημένια κουφέτα (για μνημόσυνο) ή με ξηρούς καρπούς ή με ξανθές σταφίδες ή με κανέλα σε σκόνη ή συνδυασμός κάποιων υλικών.

Στα 4 κέντρα κόβουμε δυόσμο πράσινο τις μύτες τους και τοποθετούμε πάνω από την ζάχαρη άχνη, πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά το σημείο του Σταυρού. Άλλοι βάζουν μαϊντανό…. πράσινο να είναι, είναι συμβολικό.

 

Ψυχοσάββατο 26 Μαΐου: Τρισάγιο στον Ιδρυματικό Ναό Αγ. Τρύφωνος Ρόδου - Στείλτε ονόματα για μνημόνευση Ψυχοσάββατο 26 Μαΐου: Τρισάγιο στον Ιδρυματικό Ναό Αγ. Τρύφωνος Ρόδου - Στείλτε ονόματα για μνημόνευση

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.