Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεός Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν…».

Υλικά
500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
200 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα καβουρντισμένα, κομμένα σε μπαστουνάκια ή χοντροαλεσμένα
100 γρ. λευκό σουσάμι ψημένο και αλεσμένο
3/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
3-4 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι καβουρντισμένο
2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
250 γρ. ξανθές σταφίδες
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, γεμίζουμε νερό, μέχρι να το σκεπάσει αρκετά και το μουσκεύουμε για 2-3 ώρες.

Στη συνέχεια το βράζουμε, με το νερό μέσα στο οποίο μούσκεψε, σε σιγανή φωτιά για 2 περίπου ώρες, έως ότου ανοίξει και φουσκώσει.

Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι για 1 ώρα να φύγουν όλα τα υγρά του. Στρώνουμε στο τραπέζι της κουζίνας ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο, από πάνω τοποθετούμε χαρτί κουζίνας ή ένα ακόμη τραπεζομάντηλο και απλώνουμε το σιτάρι. Το σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 ώρες ή και περισσότερο.

Καλό είναι η προετοιμασία των κολύβων να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, ώστε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν όλη τη νύχτα. Όταν το σιτάρι ξεκολλάει από το τραπεζομάντηλο, τότε έχει στεγνώσει.

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη, σ’ ένα μπολ (ή σε μια πιατέλα) και τα ανακατεύουμε. Τα καλύπτουμε με το κρύο καβουρντισμένο αλεύρι ραντίζοντας το μ’ ένα σουρωτήρι και κατόπιν ραντίζουμε από πάνω και τη ζάχαρη άχνη.

Αφού καλύψουμε το σιτάρι με το αλεύρι, παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή 1 χαρτοπετσέτα, την ανοίγουμε, την απλώνουμε πάνω στα κόλυβα και πατάμε για να κάτσει το αλεύρι παντού ομοιόμορφα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και μετά που θα στρώσουμε τη ζάχαρη άχνη.

Σχηματίζουμε στο κέντρο των κολύβων ένα σταυρό και συνεχίζουμε το στόλισμα περιμετρικά του μπολ (ή της πιατέλας).

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.