ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ: Ποίηση για τα Ψυχοσάββατα. Η θρησκεία και η παράδοση μας οδηγούν στο να τιμούμε τους νεκρούς μας. Σύμφωνα με ομόφωνη αγιοπατερική μαρτυρία την οποία επιβεβαιώνει η αδιάκοπη εκκλησιαστική παράδοση αιώνων, οι ευχές για τους νεκρούς θεσπίστηκαν από τους Αγίους Αποστόλους.

Η θέσπιση αυτή έχει δύο βασικά θεμέλια:

  1. Την έννοια της Εκκλησίας ως κοινωνίας Αγίων, που αποτελείται όχι μόνο από τους ζωντανούς, αλλά και τους «κεκοιμημένους» χριστιανούς και
  2. Την πίστη στην μεταθανάτια ζωή, την ανάσταση και την τελική κρίση.

Από τους Βυζαντινούς χρόνους η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία τηρεί κατά παράδοση τέλεση μνημοσύνων υπέρ αναπαύσεως των νεκρών κατά τη 3η ημέρα από του θανάτου (που σχετίζεται με την Ανάσταση), την 9η, την 40η (που σχετίζεται με την Ανάληψη), στη συμπλήρωση 3 μηνών, 6 μηνών και έτους.

Μετά τη συμπλήρωση έτους τελούνται μνημόσυνα υπέρ όλων των νεκρών της οικογένειας, Βασιλέων και λαϊκών κατά τον εσπερινό της Παρασκευής των Απόκρεων ενώ την Παρασκευή της Τυροφάγου μόνο για τους κληρικούς, καθώς επίσης (και για όλους) το Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων (α’ Σάββατο Νηστειών), το Σάββατο του Λαζάρου ως και στον εσπερινό της Παρασκευής της προηγουμένης του Ψυχοσαββάτου της Πεντηκοστής.

Η Εκκλησία της Ελλάδος καθόρισε επιπλέον τη Γ’ Κυριακή των Νηστειών (ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) ετήσιο μνημόσυνο των «υπέρ πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων…».

Ποίημα για το Ψυχοσάββατο

Ο ποιητής Γεώργιος Σουρής, μετά την ήττα του ελληνικού στρατού από τους Τούρκους το 1897, δημοσίευε το εύστοχο εξάστιχό του:

«Σήμερα Ψυχοσάββατο μνημόσυνα περίσσια,

κι ιτιές και κυπαρίσσια,

κι ακούς μεγάλους και μικρούς

να μακαρίζουν τους νεκρούς,

γιατί δε έζησαν να δουν τα τωρινά τα χρόνια,

που λείψανα κινούμενα μας κάν’ η καταφρόνια»!

Διαβάστε επίσης τι είναι το Ψυχοσάββατο;

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.