Σκέψεις, προβληματισμοί και διάφορα σενάρια αναπτύσσονται γύρω από τη διαδικασία των επερχόμενων Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, μετά την κοίμηση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομου. Ως επικρατέστερη ημερομηνία για διεξαγωγή της διαδικασίας θεωρείται η 8η Ιανουρίου 2023 και μόλις ένα μήνα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές που είναι ορισμένες για τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους.

Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού ανέφερε στην εκπομπή Alpha Eνημέρωση ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που θα κληθούν να λάβουν τελικές αποφάσεις για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα, πρέπει να λάβουν υπόψην το γεγονός ότι ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα εκλεγεί ένας από τους Μητροπολίτες. Αυτό συνεπάγεται τη διενέργεια δεύτερης εκλογικής διαδικασίας για πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου που θα κενωθεί, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπέσει με τις Προεδρικές Εκλογές.

Ο κύριος Κυριακού τόνισε την ανάγκη η Εκκλησία να απευθυνθεί στο κράτος για να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες και θεσμοθετημένες διαδικασίες κατά την εκλογή Αρχιεπισκόπου, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της διαδικασίας.

“Αγκάθι” αποτελεί η πρόνοια του αναθεωρημένου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου που αναφέρει πως οι πιστοί αναδεικνύουν το Τριπρόσωπο, αναγράφοντας το όνομα του Αρχιερέα που επιθυμούν σε κομμάτι χαρτί. Η πρόνοια θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε Αρχιεπισκοπικές Εκλογές και προκαλεί σοβαρό προβληματισμό, σχετικά με την εγκυρότητα και καταμέτρηση των ψήφων.

Γι’ αυτό και ο Θεόδωρος Κυριακού προτείνει τον καθορισμό ψηφοδελτίου με τα ονόματα των ενδιαφερόμενων Αρχιερέων, το οποίο θα φέρει κουτί για να μπαίνει σταυρός. Την ίδια ώρα, στο κάτω μέρος θα υπάρχει κενή γραμμή, η οποία θα συμπληρώνεται σε περίπτωση που κάποιος πιστός προτείνει άλλον Αρχιερέα για την θέση Αρχιεπισκόπου. Όπως εξήγησε, εάν η πρόταση υιοθετηθεί, δεν θα συνιστά παραβίαση της πρόνοιας του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ θα διευκολύνει την καταμέτρηση και θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. 

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την πιθανότητα κάποιος πιστός να αναγράψει απλά το όνομα “Χρυσόστομος” και πέραν από κάποιο ενδιαφερόμενο Αρχιερέα για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, να υπάρχει κι άλλος εκλέξιμος Επίσκοπος. Σύμφωνα με τον κύριο Κυριακού, μέλη της Ιεράς Συνόδου θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση στην επερχόμενη συνεδρίαση για καθορισμό ψηφοδελτίου.

Ο κύριος Κυριακού ανέφερε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί στους πιστούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ποιος έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή Αρχιεπισκόπου, ενώ όποιος θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία μπορεί να απευθυνθεί στον ιερέα της ενορίας του και να ζητήσει να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο. 

Επισήμανε μάλιστα ότι στη Λεμεσό υπάρχουν 60,000 Ρώσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που εάν συμμετάσχουν στη διαδικασία θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.