Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις διατάξεις που αφορούν τον Κώδικα Ιθαγένειας, ρυθμίσεις για την επιλογή διοικήσεων στον δημόσια τομέα αλλά και της λειτουργίας των ΟΤΑ. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεταβάλλεται επίσης, το καθεστώς των κοιμητηριακων ναών, ο έλεγχος των οποίων περνά πλέον από τους Δήμους στις Ιερές Μητροπόλεις.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ψηφίστηκε επί της Αρχής από τη ΝΔ ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το ν/σ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος προχώρησε σε απόσυρση και τροποποιήσεις ορισμένων άρθρων από το αρχικό σχέδιο ωστόσο παρότι ζητήθηκε τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ΚΕΔΕ, αρνήθηκε να αποσύρει το άρθρο 48 που αφορά την μεταφορά στην εκκλησία της διοίκησης & των εσόδων από τους εντός κοιμητηρίων ναούς.
Ειδικότερα, ορίζεται η οικεία Μητρόπολη ως καθολικός διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των ανωτέρω ναών.
Τέλος, αίρεται ρητά κάθε δυνατότητα των Δήμων να έχουν έσοδα για τις ιεροτελεστίες εντός των νεκροταφείων, ανεξαρτήτως δόγματος.
Επίσης, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νομοθετικού διατάγματος 2396/1953 τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Πρόκειται για το ν.δ «περί κανονισμού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχημάτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου»

Η επίσκεψη στο ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στις 3 Ιουνίου ο υπουργός Εσωτερικών πέρασε το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου, προκειμένου να συζητήσουν για τις προσλήψεις 1000 ανθρώπων σε Μητροπόλεις, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε. Ύστερα από μία διακοπή ξαναμπαίνουμε στο πρόγραμμα όπου εγκρίνατε 1000 και πλέον θέσεις για διακονία των ανθρώπων σε Μητροπόλεις» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν: «Αλλά έχουμε έναν κοινό στόχο, να εξυπηρετήσουμε τον άνθρωπο»

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των κοιμητηριών τονίζοντας πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές.

Από την πλευρά του ο υπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και επεσήμανε την σημαντική συμβολή της Εκκλησίας. «Η πατρίδα μας έγινε παράδειγμα στην οικουμένη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και αν δεν υπήρχε η Εκκλησία δε θα μπορούσε να δράσει τόσο καλά» υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε την βοήθεια της Εκκλησίας στα συσσίτια. Ανέφερε, ακόμη, ότι σε περίπου 40 μέρες θα αρχίσει το πρόγραμμα όπου περισσότερα από 1000 άτομα θα εργαστούν στις μητροπόλεις. Για το θέμα των κοιμητηρίων ο υπουργός είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί μία οριστική λύση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.