Από τις 17-02-2020 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής μέχρι και 28-02-2021, έχουν καταχωρηθεί συνολικά 80.548 ψηφιακές δηλώσεις γέννησης.

Ήδη από τον Μάιο 2020 το ποσοστό των γεννήσεων που δηλώνονται ψηφιακά κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 85% των συνολικών δηλωθεισών γεννήσεων, ενώ από τον Νοέμβριο 2020 το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 90%.

• Συνολικά στην εφαρμογή έχουν πρόσβαση 130 φορείς, εκ των οποίων 87 είναι δημόσια νοσοκομεία (67%) και 43 είναι ιδιωτικές κλινικές (33%).

• Από τους 130 αυτούς φορείς, οι 120 κάνουν χρήση της εν λόγω εφαρμογής, δηλαδή ποσοστό 92%.

• Οι εναπομείναντες 10 φορείς οι οποίοι αν και έχουν αποκτήσει πρόσβαση έχουν μηδενική καταχώριση στις δηλώσεις γέννησης μέχρι σήμερα, είναι όλοι δημόσια νοσοκομεία όπου δέκα (10) εξ αυτών είναι Κέντρα Υγείας στα οποία είτε δεν γίνονται γεννήσεις είτε δεν έχει συμβεί τοκετός μέχρι σήμερα.

• Από τον Οκτώβριο 2020 παρατηρείται σε γενικές γραμμές μια σταθερή αύξηση τόσο των επιτυχημένων κλήσεων απόδοσης ΑΜΚΑ στα νεογνά όσο και του πλήθους των επιτυχημένων καταχωρήσεων των νεογνών στο μητρώο ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, στο παραπάνω χρονικό διάστημα:

• Σταθερά άνω του 92% των αιτήσεων ανά μήνα οδηγούν στην αυτόματη απόκτηση ΑΜΚΑ για το τέκνο.

• Σταθερά άνω του 75% των αιτήσεων ανά μήνα οδηγούν στην καταχώρηση του τέκνου στο Μητρώο ΕΦΚΑ.

• Επί του συνολικού ποσοστό νεογνών που έλαβαν ΑΜΚΑ και εγγράφηκαν στον ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο 2021, για το 90% εξ αυτών οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν ψηφιακά.

• Μέχρι τις 28-02-2020, υπεβλήθησαν συνολικά 131.642 αιτήματα για επιδότηση τέκνων στον ΟΠΕΚΑ, εκ των οποίων 64.737 αιτήματα υπεβλήθησαν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της δήλωσης γέννησης, δηλαδή ποσοστό περίπου 49%.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο 2020, για κάθε γέννηση ο γονέας έπρεπε να ακολουθήσει μια δαιδαλώδη διαδικασία η οποία περιλάμβανε τα ακόλουθα βήματα:

1) Συλλογή δικαιολογητικών είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθότητα των στοιχείων της «δήλωσης γέννησης» (προπαρασκευαστικό στάδιο)

2) Έκδοση από το μαιευτήριο της «δήλωσης γέννησης»

3) Προσκόμιση από τους γονείς ή από εκπρόσωπο του μαιευτηρίου της «δήλωσης γέννησης» και των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο αρμόδιο ληξιαρχείο εντός δέκα ημερών για τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.