Δεν πίστευαν στη τύχη τους τρεις νεαροί Λίβυοι όταν βρήκαν ένα γυάλινο μπουκάλι μέσα στο οποίο υπήρχαν δύο χάρτινα πενηντάευρα και ένα σημείωμα που δεν μπορούσαν να το διαβάσουν γιατί ήταν γραμμένο στα Ελληνικά.

Το μπουκάλι βρέθηκε στις ακτές της ανατολικής Λιβύης και μέσα σε αυτό υπήρχε ένα σημείωμα το οποίο έγραφε: «ευχαριστούμε Πανορμίτη!! Πάντα να μας προσέχεις!!!»

Σύμφωνα με την παράδοση, πιστοί απ΄ όλον τον κόσμο ρίχνουν στο πέλαγος, μπουκάλια μέσα στα οποία είναι τα τάματά τους με προορισμό την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης. Λένε, ότι όλα τα μπουκάλια και κατά κάποιον παράδοξο τρόπο, καταφέρνουν να φθάσουν στον προορισμό τους, που είναι ο Μέγας Ταξιάρχης Πανορμίτης στη μονή της Σύμης.

Το έθιμο αυτό, δηλαδή το τάμα μέσα σε μπουκάλι για τον Πανορμίτη Σύμης, ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και κρατά μέχρι σήμερα.

Παλαιότερα, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα Αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, ακόμα και σε κιβώτια, ενώ, ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αντίστοιχα τάματα, γράφοντας κάποιες φορές στο εσωτερικό του μπουκαλιού την διεύθυνση, το όνομα, την παράκλησή τους, καθώς επίσης και τα τηλέφωνά τους.

Εκείνος που αδυνατεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι, να τοποθετήσει Θυμίαμα, ένα χαρτί με τα «Υπέρ Υγείας» και τα «Υπέρ Αναπαύσεως» ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του. Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει και ένα γράμμα προς το Μοναστήρι, για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και θα ήθελε να γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή.

Αφού τοποθετήσει μέσα όλα αυτά τα Αφιερώματα για τον Ταξιάρχη και κλείσει το μπουκαλάκι, μπορεί, είτε από ένα λιμάνι, είτε από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά να το πετάξει στη θάλασσα, αφού πρώτα προσευχηθεί στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και του ζητήσει να το οδηγήσει ο ίδιος στο Μοναστήρι του στη Σύμη.

Ο Πανορμίτης, σύμφωνα με την παράδοση, θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα Αφιερώματα θα φθάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής, ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού. Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα Αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία κ.α) αλλά και από περασμένες δεκαετίες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.