ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, το προζύμι που προορίζεται για την παρασκευή Πρόσφορου ή Λειτουργιάς – όπως τη λέμε – αλλά και ψωμιού, είθισται να φτιάχνεται δύο φορές το χρόνο, κυρίως την ημέρα του Τιμίου Σταυρού ή την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως.

Δείτε την συνταγή:
Υλικά
-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

-2 κουταλιές της σούπας νερό βασιλικό από την εκκλησία την ημέρα του Σταυρού στις 14 Σεμπτεβριου

Εκτέλεση

Πρώτο στάδιο προζύμι…

Σε ένα μπολ βάζουμε νερό εμφιαλωμένο, και το βασιλικό να σταθεί λίγο μέσα στο νερό. Η΄αλλη επιλογή είναι να βράσεις για 3 λεπτά το βασιλικό με το νερό εμφιαλωμένο και ύστερα να περιμένεις να γίνει χλιαρό… Δικιά σας επιλογή.

Η διαδικασία για το προζύμι, μπορεί να κρατήσει έως 7 μέρες, φροντίστε να είναι σε ζεστό μέρος το προζύμι Σε μια γυάλα ρίχνουμε 2 κουταλιές νερό εμφιαλωμένο και 2 κουταλιές αλεύρι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κλείνουμε με το καπάκι.

Αφού έχουμε κάνει μια τρυπά στο καπάκι για να παίρνει οξυγόνο το προζύμι μας, και ένα λαστιχάκι για να βλέπουμε πόσο ανεβαίνει το προζύμι μας, την εξέλιξη του…. κάθε 24 ώρες ταΐζουμε το προζύμι μας δηλ βάζουμε αλεύρι και νερό… αυτό το κάνουμε επί 3 με 7 μέρες, όσο χρειαστεί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. όταν το προζύμι θα αρχίσει να έχει πιο πολλές φουσκάλες και θα είναι ψιλοετοιμο, θα ελλατωσετε το νερό σε μια κουτάλια και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, το ανακατεύετε και το αφήνετε,

4ο Στάδιο (5η μέρα): Το μείγμα έχει διογκωθεί, μοιάζει με κυψελωτό σφουγγάρι και μυρίζει πιο έντονα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό τόσο όσο να αποκτήσει την ίδια σφιχτή υφή με το προηγούμενο στάδιο, σχεδόν σαν αραιό ζυμάρι.[δες βίντεο]…

Στο 5ο Στάδιο (6η μέρα):

Εάν το μείγμα έχει φουσκώσει, η επιφάνειά του είναι λεία με τρύπες, έχει κυρτότητα στις άκρες και η οσμή του είναι έντονα όξινη, το προζύμι σας είναι έτοιμο! Εάν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά συνεχίστε το τάισμα για άλλη μια φορά. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε τάπερ κλειστό στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε όταν θέλετε να ζυμώσετε.. Όταν είναι να το χρησημοποιησετε το βγάζετε από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να διατηρήσετε την καλλιέργεια υγιή στο ψυγείο, θα πρέπει να την ταΐζετε με αλεύρι και λίγο νερό ανά τακτά διαστήματα στην αρχή που το προζύμι είναι νεαρό και στη συνέχεια με πιο αραιό ρυθμό. Τον πρώτο μήνα κάθε 3 ημέρες και στη συνέχεια κάθε εβδομάδα.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Αφήνετε το προζύμι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ταΐζετε με αλεύρι και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να αποκτήσει πάλι τα χαρακτηριστικά του 5ου σταδίου παρασκευής του. Στη συνέχεια το αποθηκεύετε πάλι στο ψυγείο και επαναλαμβάνετε με το ρυθμό που σας περιγράφω.

Σε κάθε νέο τάισμα θα πρέπει να αυξάνετε τη δόση του αλευριού περίπου κατά 1 κ. σ. κάθε φορά και νερό όσο χρειαστεί για να γίνει σφιχτός χυλός. Διαφορετικά, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί δεν θα έχουν επαρκή τροφή και τελικά θα κυριαρχήσουν οι παθογόνοι, με αποτέλεσμα το προζύμι σας να είναι ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΟ έως και ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ για χρήση… ΚΑΛΉ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΊΑ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.