Κατά το πρόσφατο προσκυνηματικό μου ταξίδι στο περιβόλι της Παναγιάς το οποίο επισκέπτομαι ανα τακτά χρονικά διαστήματα έγινα για ακόμη μια φορά ακροατής αγωνίας των εκεί εγκαταβιούντων πατέρων.

Από τον περσινό χειμώνα εως και πριν περιπου ένα μήνα η πολιτεία με την αδράνεια ίσως και του τέως πολιτικού διοικητή ο οποίος είχε έρθει στο ορος ως πολλά και καλά υποσχόμενος -συνήθως μιλάω πολύ ανοιχτά με τους πατέρες μονών και κελιών που επισκέπτομαι λόγω της μακροχρόνιας σχέσης μου με αυτούς- αποδυναμώθηκαν οι εκεί δυνάμεις των σωματων ασφαλείας, αστυνομίας, λιμενικού και πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να αρχιζει να υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Συγκεκριμένα πάνω από 30 ατομα μειώθηκαν από την δύναμη της αστυνομίας και πάνω από 10 από το εκεί λιμενικό σώμα. Με αποτέλεσμα τα φυλάκια να απαρτίζονται από 1 ατομο πολλές φορές το οποιο όπως είναι φυσικό αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα βασικά πέραν της παρουσιας του σε κεντρικά σημεία και να αδυνατεί να παρέχει το αναφθαίρετο αίσθημα και δικάιωμα στην ασφάλεια μιας και γεωγραφικά δυσπρόσιτες περιοχές που όμως από πλευρας εγκληματικότητας και επισκεψημότητας δεν υστερεί από τις άλλες να μην μπορεί να ελεγχθεί και που δεν αποτρέπει πάντοτε πόσο μάλλον σε δυσβατες και απομονομένες περιοχές του αγίου όρους.

Καθημερινώς εκατοντάδες είναι οι προσκυνητες που εισέρχονται στην αγιώνυμο πολιτεία και πολλοι από αυτούς δεν είναι έλληνες. Η ελλειψη αστυνόμευσης έχει τονισθεί από τους εκει πατέρες ακόμη και με έγγραφα προς την υγεσία του υπουργείου δημόσιας τάξης.

Μάλιστα πολλοί αποσταλούν γράμματα στον όπως λένε απρόσιτο και ατρωτο υπουργό δημόσιας ταξης (έτσι συνηθίζουν να αποκαλούν το υπουργείο προστασίας του πολιτη) αναφέροντας του πως η αστυνόμευση είναι ανεπαρκείς και πως στο αγιο όρος τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η επισημότητα ραγδαία και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι παρανομούν εστω κι αν αυτό δεν αναφέρεται επισημως ποτέ ενώ κινδυνεύουν πολλες φορές και κειμηλια αμύθητης χρηματικης, ιστορικής, θρησκευτικής αξίας.

Στα γράμματα τους που κάποιοι μου υπέδειξαν εκεί μάλιστα εκτός από αυτά αναφέρουν ότι παλαιότερα η παρουσία των αστυνομικών ήταν έντονη ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν αστυνομικά φυλάκια. Η εικόνα του Άγιου όρους αποτελεί και εικόνα της Ελλάδας προς τους ξένους επισκέπτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την πενιχρή παρουσία της αστυνόμευσης αλλά και την εκμετάλλευση αυτής της έλλειψης από πλευράς παρανομούντων.

Προσφάτως μάλιστα γίναμε όλοι θεατές ιεροσυλίας κλοπής πολλών αφιερωμάτων από την εικόνα της Παναγίας της Πορταιτίσσης που αν δεν είχαν μπει άμεσα πολλές δυνάμεις από έξω θα προσβαλλόταν η εικόνα της ασφάλειας του περιβολιού.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ανακαλύφθηκαν κι άλλες κλοπές που είχε διαπράξει το ίδιο άτομο από αποκομμένα κελιά του αγίου όρους εκεί που ζουν μόνα τους πολλά γεροντάκια.

Η νεοεκλεγείς κυβέρνηση είχε ως σύνθημα της το ότι θα είναι εδώ για όλους τους έλληνες χωρίς καμία διάκριση, όπως γιναμε θεατές αλλά και ακροατές ήταν εκεί μόνο για την προ ολίγων ημερών έλευση επίσημου και ψηλά ισταμένου προσώπου της αυτού αγιότητος οικουμενικού πατριάρχου όπου ειδικές δυνάμεις εισήλθαν και παρουσιάστηκε ένα κλίμα ασφάλειας και πρόληψης.

Τα πανηγύρια τελείωσαν όμως και ξανα επανήλθαν στην πενιχρή και υποτιπώδη ασφάλεια ολιγάριθμης αστυνομικής δύναμης. Είναι λυπηρό ένας τόπος με χιλιάδες επισκέψεις που αποτελεί και μέρος της εικόνας της χωρας μας προς τα έξω και που διαφυλάζει πλήθους ιστορικών θησαυρισμάτων από χρυσόβουλα αυτοκρατόρων και παλαιές και ιστορικές εικόνες μέχρι και ιστορικά αρχαία βιβλία. Μήπως καποις θα πρέπει να σκύψει στο προβλημα αυτό και να μην αγνοεί τα γράμματα αυτων που εγκαταβιώνουν εκεί; Κραυγή αγωνίας από το άγιο όρος από πατέρες που όπως τους ανέφερα όλα τα μιντια ανέφεραν για προσλήψεις 1.500 αστυνομικών και μαζί απορήσαμε για την περιέργως έλλειψη αστυνόμευσης σε έναν τόπο που εγκαταβιώνουν χιλιάδες άτομα και το επισκέπτονται επίσης χιλιάδες…

Ευτυχως η αντιπυρηκη περίοδος πέρασε και δεν έγινε κατι σοβαρο ωστε να μην μπορέσει να το διευθετήσει η εκεί δυναμη της πυροσβεστικής ή φανταστείτε κάποιο σαπιοκάραβο να με μετανάστες να προσαράξει στην αγιώνυμο Πολιτεία.

Ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας και κάθε αρμόδιος θα πρέπει να δράσουν κατάλληλα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η πλατεία Εξαρχείων ούτε μόνο η Αθήνα!!!! τελικά φταίνε οι ηγεσίες των σωματων ασφαλείας η ο τέως ή ο νυν πολιτικος διοικητης του Αγίου Όρους η όλα αυτα μαζι ;;;

μετά τιμής Ιάκωβος Σχίτσας

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Μάξιμος ιερομόναχος

Έχει η Παναγία!
Το μόνο που κάνανε οι αστυνομικοί στα 30 χρόνια που ήμουν στο Άγιον Όρος ήταν να φωνάζουν τις παρέες τους απ΄έξω και να κυνηγάνε αγριογούρουνα!!!
Μακάρι να μη μείνει κανείς!