Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στην Ορθόδοξη εκκλησία κατόπιν της λειτουργίας εξαρχίας του πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Μητρόπολης και επισυνάπτεται επιστολή που στάληκε στους προκαθημένους των Ορθόδοξων εκκλησιών. Ο Μητροπολίτης μεταξύ άλλων καλεί σε σύναξη, προϊσταμένου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε “ξεκάθαρη παρενέργεια του ουκρανικού ζητήματος το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται με απρόβλεπτες συνέπειες” και προστίθεται ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των Εκκλησιών και η όποια μονομερής απόφαση πλέον προκύψει, “αν δεν αντιμετωπίζεται συλλογικά, αναπόφευκτα θα τραυματίζει τις Εκκλησιαστικές σχέσεις- ισορροπίες μεταξύ των Ορθοδόξων τοπικών Εκκλησιών”.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Μητροπολίτης αναφέρει πως μετά τη δυσπιστία που παρήγαγε η εκκλησιαστική κρίση στην Ουκρανία, πλέον πολλές Ορθόδοξες χώρες, όταν δεν τα βρίσκουν σε οποιοδήποτε θέμα μεταξύ τους, αντί να πρυτανεύει ο διάλογος και η συνεννόηση, πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων, όπως γινόταν παλαιότερα, “θα προχωρούν σε μονομερείς και χωρίς πανορθόδοξη συνεννόηση λύσεις, οι οποίες δεν θα γίνονται αποδεχτές από το σύνολο των Εκκλησιών, με αποτέλεσμα να βαθαίνει το ρήγμα των μεταξύ τους σχέσεων”.

Ο Μητρπολίτης Ησαΐας αναφέρει ότι είναι επιβεβλημένη επειγόντως η Σύναξη των Προκαθημένων, προϊσταμένου του Πρώτου μεταξύ ίσων της Ορθοδοξίας, Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος έχει και την ευθύνη της σύγκλησης μιας τέτοιας Σύναξης, όπως έκανε και παλαιότερα, πριν το 2018, όπου και λύνονταν εκεί έστω και με δυσκολία πολλά προβλήματα.

“Όποια και αν είναι η απόφαση τους, αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή έτσι, ώστε όλοι μας ενωμένοι να συνεχίσουμε την εμπέδωση και διάδοση του αγιαστικού και ειρηνευτικού μηνύματος της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο”, αναφέρει.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι η στάση ουδετερότητας της Εκκλησίας μας, που αφορούσε στην αρχική μας τοποθέτηση στο Ουκρανικό Ζήτημα, “είχε ακριβώς την πρόθεση να αποφευχθούν απρόβλεπτου χαρακτήρα εξελίξεις, όπως αυτές, που βιώνουμε σήμερα, αποτρέποντας και την εμπλοκή μας σε γεωπολιτικά παιγνίδια”.

“Πιστεύω ακράδαντα, ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και γέφυρες επικοινωνίας, αλληλοσεβασμό, ταπείνωση, μετάνοια και αλληλοσυγχώρεση μεταξύ όλων μας. Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αν παραταθεί αυτή η κρίση, διότι η ζημιά που θα γίνει στις σχέσεις μας θα πληγώσει ανεπανόρθωτα το σύνολο της Ορθοδοξίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.