ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE - ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ANTIVIRUS που θα παραθέσουμε ήρθαμε σε επικοινωνία με ανθρώπους της Μητρόπολης Φιλίππων, δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την πρωτοβουλία- ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. Ένα ολιγοσέλιδο έντυπο (το λες και εγχειρίδιο) αποφάσισε να κυκλοφορήσει η Πρωτοβουλία Γονέων και Εκπαιδευτικών στην Καβάλα με τίτλο το: «Η διδασκαλία της Ορθόδοξου Εκκλησίας Περί Ομοφυλοφιλίας και η Θεραπεία της – Μέσα από την Αγία Γραφή και του Άγιους Πατέρες».

Σύμφωνα με το εξώφυλλο του, το έντυπο αυτό εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο ενώ αφορμή για την κυκλοφορία του στάθηκαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, ο οποίος σε μια εκπομπή της μητρόπολης στο YouTube είπε ότι «σέβεται τις σχέσεις μεταξύ των ομοφυλόφιλων».

Κάτι που δε φαίνεται να άντεξε η -γεμάτη με χριστιανική αγάπη- καρδιά των μελών της πρωτοβουλίας που αποφάσισαν να απαντήσουν με αυτό το έντυπο. Όταν μάλιστα ενημερώθηκαν για τη βάπτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, το γνωστοποίησαν τόσο στην Ιερά Σύνοδο όσο και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (η σχετική επιστολή).

Το συγκεκριμένο έντυπο κάνει σαφή αναφορά σε «θεραπεία της ομοφυλοφιλίας» (το μαρτυρά εξάλλου και ο τίτλος του) ενημερώνοντας για τους (χριστιανικούς) τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Με λίγα λόγια δηλαδή προωθεί άμεσα – έμμεσα τις εγκληματικές θεραπείες – πρακτικές μεταστροφής. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωτοβουλία απαρτίζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς (και εδώ το μαρτυρά ο τίτλος) είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο έντυπο να προωθείται και ως εκπαιδευτικό υλικό.

Το περασμένο Μάιο ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο μία τροπολογία, σχετικά με την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής. Μία τροπολογία που αν και στη σωστή κατεύθυνση είχε αρκετά και μεγάλα κενά, όπως είχε επισημάνει και το Orlando LGBT+ σε σχετικό δελτίο τύπου.

«Έχει πολλές ελλείψεις που επισημάναμε, όπως ότι προστατεύει μόνο ανηλίκους (με τα ποσοστά των νεαρών ενηλίκων-θύματα τέτοιων πρακτικών να είναι τα υψηλότερα), σε τουλάχιστον ένα σημείο του (αυτό της διαφήμισης και προώθησης πρακτικών μεταστροφής) εξαιρεί ευθέως τους εκπροσώπους της εκκλησίας, ενώ παραμένει ασαφές αν τους προστατεύει και συνολικά από την εφαρμογή του… Η βασικότερή μας ένσταση όμως, αφορά την εξής φράση (2β του άρθρου): “Οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής, πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ρητή συναίνεσή τους».

Και για να σας το κάνω πιο σαφές θα δανειστώ κάποια λόγια από το προφίλ του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου στο Facebook.

«Κυκλοφορεί λοιπόν αυτό το φυλλάδιο εδώ, το οποίο μιλάει ξεκάθαρα για “θεραπεία της ομοφυλοφιλίας”. Α, αυτό έχει απαγορευτεί πια από την νομοθεσία, με την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής. Αμ, δε! Φρόντισε η Ν.Δ. να μην θιγεί κανένας σε συνάρτηση με το παπαδαριό.

Διαβάζουμε στο άρθρο 62 του Ν.4931/2022:
α) «Πρακτικές μεταστροφής»: Κάθε μεταχείριση που αποσκοπεί να μεταβάλει ή να καταστείλει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου.
β) (…), γ) (…), δ) «Επαγγελματίας»: Κάθε πρόσωπο, το οποίο εφαρμόζει πρακτικές μεταστροφής έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
παρ. 2, γ): “γ) Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.”

Άρα, στους μη επαγγελματίες, η νομοθεσία επιτρέπει την με οποιοδήποτε τρόπο προβολή πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι, όσο και άλλο, τρίτοι, επαγγελματίες Ή ΜΗ! Και να μια ωραιότατη νομιμοποίηση των πρακτικών μεταστροφής στην Καβάλα.
Βέβαια, υπάρχει παντα και ο αντιρατσιστικός νόμος, για την περίπτωση που υπάρχει και πρόκληση ή διέγερσης σε πράξεις μίσους εναντίον ατόμων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους, αλλά αυτό θέλει και την πρόσθετη προϋπόθεση της εν δυνάμει θέση σε κίνδυνο της δημόσιας τάξης ή της απειλής για την ζωή, την ελευθερία, την σωματική ακεραιότητα των ατόμων – στόχων. Αλλά, μέχρι τωρα ο αντιρατσιστικός όσον αφορά τον κλήρο έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά στην γνωστή υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων».

Και εις ανώτερα!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.