Πρωτοσύγκελος Μητροπόλεως Καισαριανής Αναστάσιος: «Ο δρόμος του Ευαγγελίου δεν είναι σπαρμένος με ρόδα και λουλούδια...». Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μεθ' Αρτοκλασίας και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου και Παναγίας Προυσιωτίσσης Καρέα - Άνω Ηλιουπόλεως.

Το απόγευμα της 28ης του μηνός Ιουνίου, παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, έκρουσαν χαρμοσύνως οι καμπάνες στις 7, σημαίνοντας την έναρξη του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού μετά λιτής και Αρτοκλασίας. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού π. Αναστάσιος Τασόπουλος, εκπροσωπών τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Δανιήλ.

Μετά του πατρός Αναστασίου, συνιερούργησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Χριστέλης, εφημέριος του Ιερού μας Ναού, μαζί με πλήθος ιερέων γειτονικών ενοριών. Επιπλέον, στην χαρμόσυνη αυτή ημέρα για την εκκλησιαστική μας κοινότητα, ανάμεσα στο μέγα και φιλόθεο πλήθος των πιστών, παρέστησαν και διάφοροι πολιτικοί παράγοντες της τοπικής, κυρίως, αυτοδιοικήσεως.

Στο κήρυγμά του, ο Πρωτοσύγκελός μας ανεφέρθη στα κυριότερα σημεία της διδασκαλίας του Αγίου Προστάτου μας, Αποστόλου Παύλου, την οποία διετύπωσε σε ποικίλες στιγμές του βίου του, ιδιαιτέρως δε σε περιόδους δυσκολιών και πόνου. Έκανε λόγο αρχικώς για την θεϊκή «σύλληψη» του Αποστόλου από τον ίδιο τον Θεό, η οποία κατέστησε έναν φανατικό Φαρισαίο και διώκτη των Χριστιανών, σε Απόστολο των Εθνών. Ο Παύλος δεν αναγκάσθηκε να ακολουθήσει τον Θεό, αλλά πείσθηκε γι’ αυτό που του αποκαλύφθηκε, πίστεψε στην ουράνια οπτασία, στον Αναστάντα Χριστό που ο ίδιος τον είδε και του ομίλησε. Ο Παύλος αν και ιδιαίτερα μορφωμένος κοσμικά, είχε ευαίσθητη καρδιά και υπάκουσε στο θέλημα του Θεού, έδειξε εν τέλει απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη και αφοσίωση στο σχέδιό Του. Η πίστη δεν είναι μια θεωρητική ή φιλοσοφική σκέψη και κοσμοθεωρία, αλλά σημαίνει σχέση μυστική με πρόσωπο που είναι όντως ο αληθινός Θεός.

Άλλο δε χαρακτηριστικό σημείο της διδασκαλίας του, η ακλόνητη πίστη του κατά τη διάρκεια τρομερής θαλάσσιας τρικυμίας που αντιμετώπισε πλησίον της Κρήτης, προσπαθώντας να μεταβεί στη Ρώμη, με καράβι μαζί με άλλους. Ο ίδιος ο Παύλος κατεύθυνε τους πλοιάρχους πώς να κινηθούν ώστε να φθάσουν στη στεριά, αν και μη ναυτικός, βασιζόμενος στην ίδια τη θεϊκή αποκάλυψη που τον καθοδηγούσε ώστε να εκπληρωθεί τη σχέδιο της Οικονομίας του Θεού.

Όταν το καράβι προσέκρουσε σε ύφαλο της Αδριατικής και κινδύνευσαν όλοι, ο Απόστολος προσευχήθηκε και καθησύχασε τους συνταξιδιώτες του, οι οποίοι σώθηκαν Θεϊκή επεμβάσει, μαρτυρώντας τους πως ο Θεός ο Ίδιος ήθελε να σωθούν, για να φθάσει στη Ρώμη και να απολογηθεί στον Αυτοκράτορα. Τους φώναζε «άνδρες ευθυμείτε», τους ενεθάρρυνε να μην φοβούνται, γιατί ήξερε ότι εξαιτίας ενός, ο Κύριός του θα τους έσωζε όλους.

Το πλοίο αυτό ενσαρκώνει την ίδια την Εκκλησία που φέρει το ίδιο το Ευαγγέλιο, η οποία ταξιδεύει μέσα στην ιστορία, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα που ταξιδεύει μέσα στα κύματα των αιώνων, συναντώντας πολλές αντιξοότητες και πολλούς ανθρωπίνους και φυσικούς παράγοντες που αντιστέκονται στο ευαγγελικό μήνυμα. Τελικώς βέβαια, αυτό είναι που κερδίζει έδαφος. Ο δρόμος του Ευαγγελίου δεν είναι σπαρμένος με ρόδα και λουλούδια, έχει πολλές δοκιμασίες και προβληματισμούς. Όμως, τις δύσκολες αυτές ώρες πρέπει να «ευθυμούμεν», να έχουμε την Παύλεια γενναιότητα και πίστη.

Ο Απόστολος Παύλος μας καλεί για πίστη, ως αφοσίωση και εμπιστοσύνη απόλυτη στο πρόσωπο του Χριστού. Μας προσκαλεί σε προσευχή ως δυναμική δράση και κίνηση της Εκκλησίας, που σημαίνει ότι η Εκκλησία προσευχόμενη δρα πάντοτε δυναμικά και πορεύεται μπροστά. Μας καλεί τέλος για ζωντανή μαρτυρία, για ομολογία πίστεως στην καθημερινή μας πρακτική.

Επομένως, τα τρία μαθήματα του Αποστόλου Παύλου, είναι πρόσκληση για πίστη, αδιάλειπτη προσευχή, μαρτυρία και ομολογία πίστεως.

Ανήμερα της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ετελέσθη στον πανηγυρίζοντα Ναό μας Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία, προεστώτος του πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου π. Ειρηναίου Παναγιωτόπουλου, προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρέα, και εκπροσωπούντος τον Μητροπολίτη μας. Μαζί του, συλλειτούργησε ο εφημέριός μας π. Καλλίνικος Χριστέλης, αλλά και ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου.

Στο κήρυγμά του ο π. Ειρηναίος, ομίλησε για την ιδιαίτερη πνευματική σχέση ημών των Ελλήνων με τον Απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος μας έσωσε από τους δεσμούς της ειδωλολατρίας των προγόνων μας και μας εδίδαξε να ζούμε με Θεία Χάρη, με αγάπη, με αγιοσύνη, με πραότητα και Άγιο Πνεύμα.

Απόψε το απόγευμα στις 7 θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός, θα γίνει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου επί της οδού Κιθαιρώνος και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η Ιερά Παράκληση του Αγίου.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα, ο Απόστολος Παύλος να πρεσβεύει υπέρ των ψυχών πάντων ημών των εορταζόντων και ορθοδόξων χριστιανών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.