Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 1.239, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 476 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.473 ασθενείς. Οι δει νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.184 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 145 (ημερήσια μεταβολή -26.77%). και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς.

Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται η υποχώρηση της επιδημίας και ειδικά του ιδιαίτερα “σκληρού δείκτη” δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων ο οποίος επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου διαγράφοντας σαφή πτωτική πορεία.

Ο καλοκαιρινός καιρός σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό ο οποίος βέβαια παραμένει σε μέτρια επίπεδα ευνοεί την αναχαίτιση της επιδημίας. Βέβαια εξακολουθεί να παραμένει σχετικά άγνωστη η επίπτωση της διασποράς των μεταλλάξεων.

Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων
Γενικότερα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία αργά αλλά σταθερά υποχωρεί. Απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα δεν έχουμε βέβαια, καθώς θα πρέπει να πούμε ότι αναλυτικά στοιχεία δε δημοσιοποιούνται ώστε να ξέρουμε ποιες ακόμη περιοχές είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι πριν μία εβδομάδα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει ότι : Τα επιδημιολογικά δεδομένα, συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση, καθώς τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας σιγά-σιγά μειώνεται. Για να παραμείνουμε όμως σε αυτή την πορεία, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να τηρούμε και τους υγειονομικούς κανόνες και να παραμένουμε προσεκτικοί.

Τόνισε δε ότι “Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ενεργοποιούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ξένων αρχών για την πορεία της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο επικρατείας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας”.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα covid-19.gov.gr, αλλά και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες.

Πρώτον, το δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή.

Σο 2,67% διαμορφώθηκε χθες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας των ελέγχων για κορονοϊό, αποτυπώνοντας τη διατήρηση της πτωτικής τάσης της επιδημίας στη χώρα. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αφορά σε μία μέρα που συνήθως τα νέα κρούσματα δεν κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως, δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς η μέση εβδομαδιαία θετικότητα διαμορφώνεται σε πάνω από 3%.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.