Ρίγη συγκινήσεως πέρασαν τις καρδιές των Πατρινών, με το πανευφρόσυνο άκουσμα της αγιοκατατάξεως, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του π. Γερβασίου των Πατρών.

Η είδηση ήλθε από την Βασιλεύουσα, κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών εδόνησαν τον πατραικό αέρα και συνήγειραν εις προσευχήν και εις ιερόν ενθουσιασμόν, των Πατρέων τα πλήθη.

Στην Δοξολογία εψάλη για πρώτη φορά το Απολυτίκιο του Αγίου και το Μεγαλυνάριό του.

Το απόγευμα, της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2023, πλήθος Ιερέων και Μοναχών και ευσεβών Χριστιανών, Πατρέων και άλλων, κατέκλυσε τους χώρους των Κατασκηνώσεων του π. Γερβασίου, στην Αγία Παρασκευή των Συχαινών, όπου ετελέσθη, σε κλίμα ιερού ενθουσιασμού και βαθειάς συγκινήσεως, ο πρώτος Εσπερινός του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Γερβασίου των Πατρών.

Στον Εσπερινό εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς Πατρών.

Ο Σεβασμιώτατος με βαθειά συγκίνηση και εσωτερική ευφροσύνη, μίλησε για τον Άγιο Γερβάσιο, ο οποίος ξεκίνησε μικρό και καταφρονεμένο, φτωχό και πονεμένο παιδί, από την Γρανίτσα της Γορτυνίας, όπου γεννήθηκε το 1877 για να φθάση μετά από πολλούς κόπους και δάκρυα και στεναγμούς, στην πόρτα του αοιδίμου Μητροπολίτου των Πατρών Ιεροθέου, ο οποίος έγινε ο προστάτης του και φύλακας άγγελός του.

Η γνωριμία του νεαρού Γεωργίου, μέτεπειτα π. Γερβασίου, με τον Άγιο Νεκτάριο, στην κηδεία του Ιεροθέου, ήτο οικονομία θεία για την αγία πορεία του π. Γερβασίου, ως μαθητού της Ριζαρείου, ως Φοιτητού της Θεολογικής Σχολής, ως Στρατιωτικού Ιερέως, ως Καθηγητού θεολόγου, ως Ιεροκήρυκος και Πρωτοσυγκέλλου εν Πάτραις και εν Αθήναις, ως Ηγουμένου και Πνευματικού, ως προστάτου των ορφανών και πενήτων, ως υπερασπιστού των αδικουμένων και των Προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου, ως ιδρυτού των Κατηχητικών Σχολείων και Κατηχητικών Νηπιαγωγείων, των Κατασκηνώσεων και των συσσιτίων σε χρόνους και καιρούς δύσκολους για την Πατρίδα μας, ως σημειοφόρου και θαυματουργού εν όσω ζούσε, αλλά και μετά την προς Κύριον αγίαν μετάστασίν του.

Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη, στα της συγκλονιστικής εξοδίου Ακολουθίας του στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών, το 1964 (εκοιμήθη 30 Ιουνίου), για τις χιλιάδες Λαού που με δάκρυα, αλλά με την βεβαιότητα της Αναστάσεως εκραύγαζαν «Άγιος, Άγιος».

Επίσης για τον τάφο του που είναι, από τότε, τόπος προσκυνήματος και για την λαμπράν ημέραν της Ανακομιδής των ιερών του Λειψάνων, στις 29 Ιουνίου το 2014.

Τέλος μίλησε για τις ενέργειες προς αγιοκατάταξη του Αγίου Γερβασίου και ευγνωμόνως ανεφέρθη στο σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εισηγήθη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την κατάταξη εις τας δέλτους των Αγίων, του π. Γερβασίου. Εκάλεσε δε όλους να ψάλουν την φήμη του Πατριάρχου.

Εν συνεχεία ελιτανεύθησαν η αγία Κάρα και η ιερά Εικόνα του Οσίου Γερβασίου, με τους χορούς των ψαλτών, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και το πλήθος των πιστών να ψάλουν το Απολυτίκιο και τους ύμνους του Αγίου Γερβασίου και τα τροπάρια της Αναστάσεως.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.