Το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου η Κέρκυρα εορτάζει τον Προστάτη και Πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα και λιτανεύει το σεπτό του σκήνωμα σε ανάμνηση του θαύματος του 1673, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί της Κέρκυρας από την επιδημία της πανώλης.

Για το πότε ακριβώς άρχισε η επιδημία και πόσο κράτησε, δεν είναι πολλά στοιχεία γνωστά στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Επί τρεις νύκτες οι κάτοικοι έβλεπαν επάνω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τη μορφή του Θαυματουργού Αγίου και Προστάτη τους με το σταυρό στο χέρι να καταδιώκει το θανατικό. Από την ίδια χρονιά καθιερώθηκε η Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου κατά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο).

Σε ανάμνηση του θαύματος λοιπόν θα γίνουν οι εξής λατρευτικές εκδηλώσεις:

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021: 6.30 το απόγευμα, θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.

Τη Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021: 7 – 10.45 το πρωί, θα λάβει χώρα Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στις 11 το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του Covid-19.

Στις 6 το απόγευμα, της Κυριακής, θα τελεστεί Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα. Με το πέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος θα ξεκινήσει την σειρά των εσπερινών ομιλιών με θέμα: “Ο Απόστολος Παύλος συνομιλεί με την εποχή και την ζωή μας”.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.