ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2019: Έφτασε η Πρωτοχρονιά 2019. Καλή Χρονιά σε όλους, με ολόθερμες ευχές. Ο Άγιος Βασίλης είναι ο «κυρίαρχος» άγιος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι ο γνωστός μας άγιος που δίνει τα δώρα του σε όλους όσους ήταν «καλοί» στην διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα τα παιδιά τον περιμένουν πως και πως και πολλές μέρες πριν τα Χριστούγεννα στέλνουν το δικό τους γράμμα με τις ευχές και το αίτημά τους.

Έχει καθιερωθεί να αφήνουμε ένα πιάτο με ένα γλυκό κάτω απ’ το δέντρο την Πρωτοχρονιά 2019 για να το βρει ο Άγιος Βασίλης και να φάει όταν θα έρθει και στο δικό μας σπίτι να αφήσει το δώρο του!

Όπως και αν ονομάζεται στις διάφορες χώρες του κόσμου, παντού είναι ο καλός άγιος των Χριστουγέννων. Εμείς τον έχουμε συνδυάσει με την παραδοσιακή κόκκινη στολή και την μακριά λευκή γενειάδα, τις μαύρες μπότες και τον τεράστιο κόκκινο σάκο που κρατά στην πλάτη του γεμάτο με δώρα!!

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης, είναι ο Μέγας Βασίλειος που γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 και έζησε στην Καππαδοκία.

Ο Μέγας Βασίλειος αφιέρωσε όλη την ζωή του στο να προσφέρει βοήθεια και συμπαράσταση στους συνανθρώπους του. Εξαιρετικά μορφωμένος, σπούδασε στην Καισαρεία, αργότερα στην Κωνσταντινούπολη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας.

Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1η Ιανουαρίου το 379.

Αντίθετα στους λαούς της Δύσης, το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου είναι ταυτισμένο με το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος όπως και Άγιος Βασίλειος ήταν και αυτό γνωστός για την γενναιοδωρία και την φιλανθρωπία του.

Οι λαοί του Βορρά έχουν προσθέσει στον Άγιο Νικόλαο στοιχεία της δικής τους παράδοσης, όπως είναι τα έλκυθρα, οι τάρανδοι, οι μεγάλες κόκκινες ή χρυσές κάλτσες κρεμασμένες στο τζάκι και άλλα.

Όπως και να χει όμως, όποιος και αν είναι ό Άγιος που εκφράζει την χώρα του καθενός μας, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε σ’ αυτόν και να τον περιμένουμε και αυτά τα Χριστούγεννα!

Πρωτοχρονιά 2019 – Βασιλόπιτα

Η Βασιλόπιτα, αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Άγιου ανθρώπου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα της, προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα καλή χρονιά.

Σε όποιον πέσει το φλουρί, αυτός θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους!

Η γιορτή του Αγίου Βασιλείου έπαιρνε εξέχουσα θέση μέσα στο εορτολόγιο των Χριστιανών, ιδιαίτερα των Ελλήνων.

Από την παραμονή όλες οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια τους, τα ξεσκόνιζαν και τα έπλεναν για να είναι καθαρά. Και αμέσως ετοιμάζονταν για να φτιάξουν τη Βασιλόπιτα ή «βασιλοκλούρα», όπως την έλεγαν παλιά.

Κοσκινίζοντας με την ψιλή σήτα το σταρίσιο αλεύρι, φρόντιζαν με θρησκευτική ευλάβεια να τη ζυμώσουν και να την ψήσουν, τοποθετώντας ένα μικρό νόμισμα στο κάτω μέρος πριν την βάλλουν στο ταψί για να ψηθεί.

Ολόθερμες Ευχές για καλή χρονιά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.