Το έθιμο επικράτησε σε πολλές χώρες του Δυτικού κόσμου, λίγο διαφοροποιημένο ανά περίπτωση. Έτσι, έφτασε και στην Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζουμε την Πρωταπριλιά σαν μία αφορμή για μικρά, αθώα ψέματα, με σκοπό να ξεγελάσουμε το "θύμα" μας και να διασκεδάσουμε.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, η παράδοση λέει ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τους υπόλοιπους, θα έχει την τύχη με το μέρος του για όλη την χρονιά.

Εφόσον η Πρωταπριλιά καθιερώθηκε στις συνειδήσεις του κόσμου, στο παιχνίδι μπήκαν και οργανισμοί ΜΜΕ αλλά και κρατικοί θεσμοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ημέρα και την αξιοπιστία τους, για να “κατασκευάσουν” ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες συχνά πείθουν τους ανθρώπους πιο εύκολα από τα δικά μας, “απλά” ψέματα.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες Πρωταπριλιάτικες φάρσες αυτού του είδους; Ακολουθούν πέντε από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες!

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με τη συνήθεια να λέμε ψέματα κάθε Πρωταπριλιά, αλλά οι δύο παρακάτω είναι οι επικρατέστερες.

Η πιο βάσιμη ιστορικά, μας ταξιδεύει στη Γαλλία, όπου μέχρι το 1564, η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν την 1η Απριλίου. Τότε, όμως, η Πρωτοχρονιά μετακινήθηκε επισήμως στην 1η Ιανουαρίου.

Κάποιοι, αντιδρώντας, συνέχισαν να γιορτάζουν την παλιά ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα με τον καιρό, παγιώθηκε σε ένα έθιμο της ημέρας.

Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει πως το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, οι οποίοι υπερηφανεύονταν ότι ήταν δεινοί ψαράδες και κάθε 1η Απριλίου, την ημέρα που άρχιζε επίσημα η “εποχή του ψαρέματος”, δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι κάποιος άλλος θα έπιανε περισσότερα ψάρια.

Έτσι, τα ψέματα στον γυρισμό σχετικά με τη ψαριά, έδιναν και έπαιρναν. Η συνήθεια αυτή σταδιακά έγινε έθιμο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.