Με την έναρξη του 2020 νέα μια νέα δεκαετία, στην οποία τόσο τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία όσο και οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες θα κληθούν να συνεχίσουν το ποιμαντικό τους έργο, ενώ παράλληλα στο προσεχές διάστημα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Στο προσκήνιο των τελευταίων ημερών ωστόσο βρίσκεται το ζήτημα της σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου και οι εξελίξεις, σχετικά με τι συνέπειες που θα επιφέρει το νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις θρησκευτικές κοινότητες, στο Μαυροβούνιο.
Το ζήτημα της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας και από άλλες Εκκλησίες αποτελεί έναν βασικό στόχο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την ώρα που το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν αναγνωρίσει την αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει διακόψει την κοινωνία μαζί τους.
Η πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, μπορεί να πει κανείς ότι έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή της ότι δεν θα μετριάσει τις πιέσεις της προς την κατεύθυνση της Πανορθοδόξου Συνόδου. Η πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ήταν πολύ συγκεκριμένη για το θέμα της Ουκρανίας, πρόταση που συγκλίνει περισσότερο προς τις επιθυμίες και προτάσεις της Ρωσίας παρά της κίνησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Έτσι, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας στη Μόσχα υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου εκφράστηκε επισήμως η υποστήριξή της στην πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου για την διεξαγωγή Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ιορδανία που θα ασχοληθεί με το θέμα της Ουκρανίας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είχε εκφράσει τη συγκεκριμένη πρόταση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα όπου τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Πατριάρχης Αλέξιος Β’» για τη συμβολή του στη διατήρηση της Ορθοδόξου ενότητας.
Η επίσκεψή του άλλωστε ήταν αποτέλεσμα φιλικών πιέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ανακοινώσει αυτή του την πρόταση. Σύμφωνα με τη Ρωσική Ιερά Σύνοδο μια τέτοια πρωτοβουλία θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά αυτό είναι κάτι που θα έλεγε κανείς είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρωσική Σύνοδος είναι η δεύτερη που υποστηρίζει επίσημα την πρωτοβουλία αυτή του Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλου μετά την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Αντίθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία Σύνοδο εκτός και αν κληθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.