Στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του επικεφαλής Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο. Εξαρχής ο Μητροπολίτης εξέφρασε τις ευχές του στον Πάπα για τα 85α γενέθλιά του, εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας. Όπως ενημέρωσε η επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Ποντίφικας χαιρέτισε τον Μητροπολίτη «εκφράζοντας εγκάρδια ευγνωμοσύνη στον Πατριάρχη Κύριλλο για τις ευχές που του μεταφέρθησαν και το σταθερά υψηλό επίπεδο συνεργασίας».

Το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση ήταν μακρά και πραγματοποιήθηκε σε «ζεστή ατμόσφαιρα». Η ιστοσελίδα του Βατικανού διευκρίνισε ότι η συνάντηση διήρκησε μία ώρα. «Οι πλευρές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στην ατζέντα των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και ορισμένες πτυχές της συνεργασίας στο εγγύς μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βατικανό. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Μητροπολίτης Ιλαρίων παρέδωσε στον Πάπα Φραγκίσκο χαιρετιστήρια επιστολή του Κύριλλου και του έκανε δώρο μια εικόνα της Παναγίας.

Μετά τη συνάντηση με τον Ποντίφικα ο Ιλαρίων μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS λέγοντας ότι η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία «υφίσταται τώρα διακρίσεις και, σε ορισμένα μέρη, διώκεται» και για αυτό η επίσκεψη του Πάπα στην Ουκρανία δεν είναι πολύ πιθανή.

Είναι πιθανό, ότι στη συνάντησή τους ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας απέτρεπε τον Πάπα της Ρώμης από την επίσκεψη στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι το καθολικό ποίμνιο στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερο από της Ρωσίας. Πέραν τούτου, ο Ιλαρίων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του στο Βατικανό ως ακόμα μια αφορμή να θυμίσει τις «διώξεις» της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Τις οποίες «διώξεις» η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποδείξει στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, ούτε το Βατικανό ούτε η ρωσική πλευρά ανακοίνωσαν ούτε συζήτησαν κινήσεις για πιθανή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος και επικεφαλής του Ουκρανικής Ελληνο-Καθολικής Εκκλησίας Σβιατοσλάβ (Σεβτσούκ) μίλησε για την επίσκεψη του Πάπα στην Ουκρανία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωση πιθανής επίσκεψης του Πάπα στην Ουκρανία είναι «στην ημερήσια διάταξη».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.