Ως την ορθή στιγμή για να να αναληφθούν πρωτοβουλίες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ, για να επιλυθούν εκκρεμούντα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκτίμησε, ότι η ουκρανική κρίση, προσφέρεται αφού δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, για ζητήματα που έχουν σχέση με τον πόλεμο.

Μιλώντας μετά από επίσκεψη του σε στρατόπεδο της Λευκωσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλυψε πως με βάση την ενημέρωση που έχει, η Τουρκία έχει διαμηνύσει προς όλους τους ενδιαφερόμενους πως δεν αναμένεται να λάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για το Κυπριακό, μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην χώρα το 2023.

«Έχω την εντύπωση ότι η ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους τους Αμερικάνους και τους ΗΕ να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν σχέση με τις αιτίες του πολέμου να επιλυθούν. Είναι καλά γνωστό ότι η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτές οι πηγές ενέργειας προσφέρονται στη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην αν. Μεσόγειο, είτε από τα ισραηλιτικά, τα αιγυπτιακά και τα κυπριακά κοιτάσματα και όχι μόνο. Είναι η ευκαιρία αν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε χθες για λόγους εντυπώσεων να αναλάβουν προωτοβουλίες. Ηταν και η πρόθεση μου πέραν από τα ΜΟΕ να εισηγηθω την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ, προ του πολέμου».

«Τώρα», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «καθίσταται ακόμα επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, που διεμήνυσαν πως θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στην αν. Μεσόγειο. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να οριοθετηθεί η ΑΟΖ μεταξύ ΚΔ και Τουρκίας. Δεύτερο, να αρθούν οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκλησει. Και τρίτο υπάρχουν οι παράμετροι των ΗΕ που δίδουν τη συνταγή λύσης, όχι αυτή που προβάλλει η Τουρκία των δύο κρατών αλλά της ΔΔΟ, αρκεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα, την ανεξαρτησία και την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών».

Δεν θέλουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος, «να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας ή λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενς έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και επί της ουσίας νεκρά κράτη. Είναι προς όφελος και των Ε/κ και των Τ/κ και της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών των ΗΕ και της ΕΕ. Αν το συνηδειτοποιήσει αυτό η Τουρκία, αίρονται πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν, στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν τέτοιες θετικές ενδείξεις, ο Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλυψε πως έχει διαμηνυθεί σε εμάς, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως μέχρι τις τουρκικές εκλογές, δεν υπάρχει περίπτωση κινητικότητας στο Κυπριακό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.