Άγιον Όρος: Η παρακάτω συνταγή για αγιορείτικο πρόσφορο με προζύμι είναι απλή, αλλά απαιτεί προσοχή και σεβασμό στη διαδικασία.

Το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE σας παρουσιάζει αποκλειστικά την παραδοσιακή αυτή συνταγή .
Το πρόσφορο παρασκευάζεται με προζύμι, το οποίο παραδοσιακά προετοιμάζεται από το προηγούμενο βράδυ και θεωρείται βασικό στοιχείο για το τελικό αποτέλεσμα. Ακολουθεί η αυθεντική συνταγή:

Υλικά

– 1 κιλό αλεύρι σκληρό (ή αγιορείτικο, αν βρείτε)
– 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
– 1 φλιτζάνι προζύμι (φυσικό προζύμι από προηγούμενη παρτίδα πρόσφορου ή προζύμι που έχετε ενεργοποιήσει)
– 600-700 ml χλιαρό νερό (περίπου, ανάλογα με το αλεύρι)

Οδηγίες

1. Προετοιμασία του προζυμιού
– Αν δεν έχετε έτοιμο προζύμι, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας. Ανακατέψτε μια μικρή ποσότητα αλεύρι και νερό, αφήστε το να ζυμωθεί φυσικά για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτοντας λίγο αλεύρι και νερό κάθε μέρα μέχρι να αφρίσει.
– Αν έχετε ήδη προζύμι, ανανεώστε το το βράδυ πριν ζυμώσετε το πρόσφορο. Αναμείξτε το προζύμι με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό για να ενεργοποιηθεί και αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Προετοιμασία ζύμης
– Κοσκινίστε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη.
– Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
– Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέστε το προζύμι.
– Αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με το χέρι σας ή με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Θα πρέπει να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα νερό ή αλεύρι.

3. Ζύμωμα
– Ζυμώστε τη ζύμη για 10-15 λεπτά, έως ότου γίνει λεία και ελαστική.
– Σκεπάστε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για περίπου 4-5 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

4. Σχηματισμός και σφράγισμα
– Όταν η ζύμη φουσκώσει, ζυμώστε την απαλά για να αφαιρεθεί ο αέρας.
– Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια για κάθε πρόσφορο που θέλετε να φτιάξετε (συνήθως γίνονται 2 μεγάλα πρόσφορα με 1 κιλό αλεύρι).
– Πλάστε τα κομμάτια σε στρογγυλά ψωμιά και τοποθετήστε τα σε ταψιά.
– Πατήστε τη σφραγίδα στο κέντρο της ζύμης, πιέζοντας σταθερά για να αποτυπωθεί καθαρά.

5. Ξεκούραση πριν το ψήσιμο
– Αφήστε τα πρόσφορα να ξεκουραστούν για 1-2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά ξανά.

6. Ψήσιμο
– Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
– Ψήστε τα πρόσφορα για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και να είναι καλά ψημένα. Μπορείτε να χτυπήσετε απαλά τη βάση τους για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα – θα πρέπει να ακούγεται ένας κούφιος ήχος.
– Αφήστε τα πρόσφορα να κρυώσουν καλά πριν τα προσφέρετε στην εκκλησία.

Σημειώσεις
– Η διαδικασία παρασκευής του πρόσφορου είναι ιερή και γίνεται με προσευχή και συγκέντρωση.
– Η χρήση καλής ποιότητας αλεύρι και φυσικού προζυμιού είναι σημαντική για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
– Το προζύμι δίνει στο πρόσφορο ιδιαίτερη γεύση και αρωματική υφή, ενώ η σφραγίδα προσφέρει το χαρακτηριστικό σχήμα.

Καλή επιτυχία και ευλογία στο πρόσφορο σας!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.