Στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Αρκαλοχώρι, βρέθηκε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού.

Στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας βρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Βουλευτή Ηρακλείου, Μάξιμο Σενετάκη και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, βρέθηκε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό.

Όπως είπε, η συγκεκριμένη εκκλησία που κτίστηκε το 1927-1928, θα αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό, στη μορφή και στο εμβαδόν που είχε πριν καταρρεύσει από τον σεισμό.

Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μας σήμερα εδώ, μπροστά στα ερείπια του Προφήτη Ηλία, σηματοδοτεί τη σύμπνοια και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού συνολικά, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο εκκλησίδιο, το οποίο αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου. Είμαστε μέσα σε Αρχαιολογική Ζώνη Α’, δηλαδή αδόμητη και γι’ αυτό η εκκλησία θα αποκατασταθεί στη μορφή και στο εμβαδόν που είχε όταν κτίστηκε το 1927-1928, τηρώντας απολύτως τις διατάξεις του Αρχαιολογικού νομού».

Για ένα μνημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης.
«Ευχαριστούμε την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία έρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας. Η εκκλησία αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους. Ένα εκκλησάκι, που πρέπει οπωσδήποτε να ξανακτιστεί και αυτό θα γίνει άμεσα. Πιστεύω ότι όλη αυτή η διαδικασία ανοικοδόμησης του θα κρατήσει μικρό χρονικό διάστημα και δεν θα κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

«Ο Προφήτης Ηλίας είναι σύμβολο στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, του Θραψανού και ιδιαίτερα τώρα, με το αεροδρόμιο, η ανοικοδόμηση του για την οποία ενδιαφέρθηκε προσωπικά η κ. Μενδώνη, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηρακλείου, θα αποτελέσει πολιτιστική αναφορά για τον τόπο μας και θα προβάλει τη δική μας ταυτότητα.

Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε 15 ημέρες. Η άδεια θα τακτοποιηθεί από την κ. Υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες της και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε ο ναΐσκος να οικοδομηθεί στο μέγεθος και το ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν κατάρρευση του από τους σεισμούς. Πιστεύω τον Δεκέμβριο να ξεκινήσει η αποκατάσταση του», είπε με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο, στη μνήμη του 62χρονου Ιάκωβου Τσαγκαράκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.