«Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, η ύπαρξη Τουρκοκυπρίων σε αυτό το νησί μπορεί ακόμη και να κινδυνεύσει σε οποιαδήποτε μελλοντική δομή» τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Τη θέση του ότι για να επαναρχίσουν επίσημες συνομιλίες πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, επανέλαβε στη Βικτόρια Νούλαντ ο Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την βοηθό υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Τατάρ είπε ότι «εάν υπάρξει μια συμφωνία, θα πρέπει να αναγνωριστεί σίγουρα η κυριαρχική ισότητα και το διεθνές ίσο καθεστώς του τ/κ λαού που αγώνες, έχει παρελθόν και θυσίες σε αυτό το νησί και τώρα ως τδβκ (ψευδοκράτος)».

Επανέλαβε επίσης ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων απορρέουν από τις συμφωνίες του 1960 και προσπάθησε, όπως είπε, να εξηγήσει στην κ. Νούλαντ το νέο όραμα του, το οποίο παρουσίασε και στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

«Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, η ύπαρξη Τουρκοκυπρίων σε αυτό το νησί μπορεί ακόμη και να κινδυνεύσει σε οποιαδήποτε μελλοντική δομή και μια τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη». Επειδή, υποστήριξε, από την εμπειρία τους στο παρελθόν, κάποιοι κύκλοι στην «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί.

Εάν, συνέχισε, υπάρξει μια συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της θεώρησης και η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία όχι, υπάρξουν μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα κι ακυρωθούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και υπάρξει μια αλλαγή με μηχανισμούς ασφάλειας της ΕΕ, «τότε αυτό μπορεί να αξιολογηθεί ως πολύ αρνητική εξέλιξη».

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ανέφερε επίσης στην κα Νούλαντ, ότι πάντοτε βλέπουν ζεστά τις επαφές, τον διάλογο και την συνεργασία σε διάφορα θέματα στο νησί. «Αλλά βεβαίως όταν το θέμα έρχεται σε ΜΟΕ, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε προτάσεις που επιδιώκουν την εξάπλωση της κυριαρχίας της νότιας Κύπρου και στον βορρά. Επειδή η ουσία του κυπριακού είναι το θέμα της κυριαρχίας». Γι’ αυτό, είπε, τέτοια μέτρα δεν πρέπει να βλάπτουν την εξουσία και την κυριαρχία των πλευρών, έτσι θα πρέπει να δημιουργηθούν και να προωθηθούν.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι συμφώνησε με την άποψη για την περαιτέρω ενσωμάτωση των δημοκρατικών αξιών, λέγοντας ότι παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και στην Κύπρο, «αλλά ο κόσμος και ο ΟΗΕ, έμειναν θεατές σε αυτά». Όμως, συνέχισε, το 1974 ήρθε στο όνομα των Τουρκοκυπρίων η Τουρκική Δημοκρατία και πλέον εδώ υπάρχει μια νέα δομή (ΣΣ: εννοεί το ψευδοκράτος) και από τότε στο νησί υπάρχει ειρήνη», όπως είπε.

Ενέργεια

Οι διεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη συνέχιση της τουρκο-ελληνικής ισορροπίας τόσο στη διαμόρφωση των σχέσεων των δύο «λαών» – κατά την έκφρασή του για τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους – όσο και στη σταθερότητα των περιφερειακών ισορροπιών. Επανέλαβε ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς που υποβλήθηκε το 2019 για εξόρυξη και συνεκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων γύρω από το νησί, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. «Από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πιο σωστή διαχείριση και με αυτό τον τρόπο πρέπει να γίνει», είπε.

Υποστήριξε δε ότι ο αγωγός για το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ που εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο προς την Τουρκία κι από εκεί προς την Ευρώπη και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να έχουν συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.