Ο γνωστός συγγραφέας παρέθεσε την εμπειρία που αποκόμισε από τον καιρό που πέρασε και ο ίδιος λίγο χρόνο σε ίδρυμα ως παιδί.

Στο SocialReport του TheCaller Web TV ο Ζαφ Κωνσταντινίδης φιλοξένησε τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο και συζήτησαν για τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών ιδρυμάτων με αφορμή τις τελευταίες καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο γνωστός συγγραφέας παρέθεσε την εμπειρία που αποκόμισε από τον καιρό που πέρασε και ο ίδιος λίγο χρόνο σε ίδρυμα ως παιδί.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές καταγγελίες που τα τελευταία χρόνια γίνονται για σκάνδαλα που προκύπτουν όπως το MeToo και αυτό που αφορά στην «Κιβωτό».

Θεωρεί πως βοηθούν να δημιουργηθεί ένα κλίμα που έρχεται να αντικρούσει την αποσιώπηση που υπήρχε τα προηγούμενα έτη και λειτουργεί ενισχυτικά ώστε η κοινή γνώμη να δώσει βαρύτητα και να ανοίξουν επιπλέον «στόματα».

Ο Πέτρος Τατσόπουλος έχοντας περάσει ως παιδί ο ίδιος από ίδρυμα, ισχυρίστηκε πως δεν είναι συγκλονισμένος από όσα ειπώθηκαν στις καταγγελίες κατά της Κιβωτού.

Έχουν πέσει παρόμοια φαινόμενα άλλων ιδρυμάτων ξανά στην αντίληψη του στο μακρινό παρελθόν.

Όπως λέει μεγάλο αγκάθι για τα ελληνικά ιδρύματα είναι το στοιχείο της αυτοαναφοράς, δηλαδή το γεγονός ότι το ΔΣ των ιδρυμάτων συνθέτουν συχνά οι ίδιοι οι καταγγελλόμενοι ή άνθρωποι που έχουν οριστεί από τους ίδιους.

Έτσι, όταν ένα παιδί καταγγέλλει, το γεγονός αξιολογείται από τους ίδιους τους θύτες η ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους με αποτέλεσμα να «μπαίνει στο συρτάρι».

Στην περίπτωση και της «Κιβωτού» όπως και σε άλλες περιπτώσεις η ανομία είναι συχνό φαινόμενο. Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδί να μπει στο ίδρυμα και να κάνει χρόνια να ξανά δει τους δικούς του.

Ο γνωστός συγγραφέας από την ερευνά που έκανε για τα ιδρύματα στην Ελλάδα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι άνθρωποι που στελεχώνουν τα ιδρύματα, δεν έχουν συνήθως εξειδίκευση σε τομείς όπως η παιδοψυχολογία και δεν γνωρίζουν πώς να μεταχειρίζονται σωστά παιδιά.

Έτσι, καταλήγουν συχνά να χειρίζονται «άτσαλα» τα παιδιά. Ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός δούλεψε στο ίδρυμα «Αγωγής Αρρένων» είδε πως πρόκειται «αποθήκες παιδιών» με σύνθεση παιδιών διαφορετικού προφίλ.

Παιδιά άλλης ηλικίας έμεναν μαζί όπως ταυτόχρονα παιδιά που στάλθηκαν εκεί λόγω παραβατικής συμπεριφοράς και άλλα παιδιά που απλά χώρισαν οι γονείς.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος έκρινε πως το νομοσχέδιο της Δόμνας Μιχαηλίδου που ψηφίστηκε πέρυσι, βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς εξασφαλίζει να μπορούν να αλλάξουν το ΔΣ το ιδρυμάτων όταν κρίνεται αναγκαίο.

Επίσης, έκρινε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την «αποϊδρυματοποίηση», δηλαδή να επιδιώκει την αποστολή των παιδιών για υιοθεσία.

Αυτό βεβαίως παρουσιάζει μια αντίφαση ως προς τα οικονομικά συμφέροντα των ιδρυμάτων, τα οποία συμβαδίζουν με την παραμονή όλο και περισσότερων παιδιών στα ιδρύματα.

Δηλαδή φοβούνται πως θα μειωθούν οι επιδοτήσεις αν μειωθεί αριθμός των παιδιών που φιλοξενεί το ίδρυμα. Μέσω των χορηγιών τα ιδρύματα λαμβάνουν ποσά εκατομμύριων.

Τα παιδιά λόγω της απουσίας της μητέρας, πολλές φορές βαφτίζουν ή αποκαλούν «μαμά» την βρεφονηπιοκόμο που τα φροντίζει αλλά ταυτόχρονα διαισθάνονται ενστικτωδώς ότι μια γυναίκα που φροντίζει τριάντα παιδιά δεν είναι η μαμά τους και αυτή η έλλειψη τους κάνει ευάλωτους.

Στελέχη των ιδρυμάτων εκμεταλλεύονται την ευαλωτότητα των παιδιών και στο όνομα του «θεού τιμωρού» τιμωρούν αυστηρά τα παιδιά ή βαφτίζουν την ασέλγεια «αγάπη του θεού».

Με αφορμή και τις δύο αγιογραφίες που εντοπίστηκαν στην «Κιβωτό» που απεικονίζει τον πατέρα Αντώνιο ως Νώε και διασώστη των παιδιών, ο Πέτρος Τατσόπουλος παρέθεσε την αίσθηση που του δημιουργήθηκε για τον χαρακτήρα του Πατέρα Αντώνιου:

«Είναι πασιφανής ο ναρκισσισμός του πάτερ Αντωνίου που γίνεται αντιληπτός και από τον τρόπο που ο Πάτερ ζούσε χωρίς όμως αυτό να δικαιολογείται από τα προσωπικά έσοδα του».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.