Λεμεσού Αθανάσιος: Σε ανάλυση της δημοσκόπησης του καναλιού ΣΙΓΜΑ για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης (6/12), προέβη στο Μεσημέρι και Κάτι ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός και η κανονολόγος Αρετή Δημοσθένους.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Νάσιος Ορεινός, μίλησε για την Κάρτα εννέα και την πρόθεση ψήφου. «Υπάρχει μια κούρσα για τέσσερις με την πρώτη θέση να έχει κλειδώσει. Οι άλλες δύο θέσεις είναι ανοικτές».

Τόνισε ότι το 58% δηλώνει ότι σίγουρα θα ψηφίσει. «Εμπειρικά γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα ψηφίσουν. Θεωρώ ότι η μέγιστη συμμετοχή που θα έχουμε θα είναι το 50%». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έξι στους δέκα έχουν αποφασίσει εδώ και ένα μήνα τι θα ψηφίσουν. «Ειδικά οι οπαδοί του Μητροπολίτη Λεμεσού, Μόρφου και Πάφου έχουν αποφασίσει πέραν του ενός μηνός».

Επεσήμανε ότι ο Μητροπολίτης Αθανάσιος διεισδύει σε όλες τις επαρχίες και για αυτό είναι πρώτος. «Στη Λευκωσία έχουμε Ησαΐα και Αθανάσιο, στη Λεμεσό Αθανάσιο και Γεώργιο, στην Πάφο Γεώργιο και Αθανάσιο και στην Αμμόχωστο Βασίλειο και Αθανάσιο».

Ο κ. Ορεινός εξήγησε ότι τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων είναι κοντά με αποτέλεσμα οι δύο θέσεις ένα είναι ανοικτές για τρεις υποψηφίους. «Δεν έχει κλειδώσει η δεύτερη θέση. Ο Μόρφου και ο Κυρηνείας φαίνεται να είναι εκτός». Διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται με αυτόν τον τρόπο οι εκλογές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάλογη εμπειρία. Όσον αφορά την κάρτα 7, ανέφερε ότι επτά στους δέκα αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Εκκλησίας να έχει λόγο ή πιο ενεργεί παρέμβαση.

Υπογράμμισε ότι οι Αρχιεπισκοπικές θα τελειώσουν γρήγορα έτσι θα μείνει χρόνος για να επικεντρωθεί ο κόσμος στις Προεδρικές εκλογές. «Ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε ότι η προσπάθεια είναι να κλείσει η διαδικασία 27-28 Δεκεμβρίου».

Από την πλευρά της η κα. Δημοσθένους ανέφερε ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος γιατί θα ψηφίσουν Τριπρόσωπο και όχι απευθείας τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. «Αν ψηφίζαμε απευθείας Αρχιεπίσκοπο, τότε θα συμμετείχε το 75%». Επίσης είπε ότι λόγω οργάνωσης έμειναν αποκλεισμένοι οι Ελλαδίτες.

Συμπλήρωσε ότι θα ήθελε να δει τους υποψήφιους να κάνουν μαζί μεγάλες φιλανθρωπικές συγκεντρώσεις και όχι προεκλογικές συγκεντρώσεις. «Ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά στις Αρχιεπισκοπικές και Προεδρικές εκλογές».

Σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική γύρω από τον Μητροπολίτη Μόρφου και ενδεχομένως να ανέβουν τα ποσοστά του. Μιλώντας για τον Μητροπολίτη Κυρηνείας ανέφερε ότι είναι πολύ αγαπητός, μορφωμένος, πράος και δεν θα μείνει στο 3%. «Αυτός που θα εκλεγεί πρέπει να αλλάξει το Τριπρόσωπο και ο Αρχιεπίσκοπος να εκλέγεται από τον λαό. Μεταφέρω τον παλμό του κόσμου. Έτσι θα συμμετέχει ο κόσμος στην Εκκλησία».

Ακόμη, ανέφερε ότι το επιτελείο του Μητροπολίτη Ταμασού εργάζεται αρκετά στη Λεμεσό. «Τα επιτελεία του Αθανάσιου και του Γεώργιου έχουν εμπειρία γιατί ξανασυμμετείχαν στις εκλογές”.

Η κα. Δημοσθένους ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να έχει λέγειν.

«Η ανάμιξη των εκάστοτε Αρχιεπισκόπων στη πολιτική γινόταν με έναν τρόπο που δεν ανέμενε ο κόσμος». Τόνισε ότι ο κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά και έτσι θέλει τον Αρχιεπίσκοπο να είναι έντιμος και αδιάφθορος. Καταληκτικά, ανέφερε ότι οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές θα επηρεάσουν τις Προεδρικές. «Είναι πιο συζητημένες από τις Προεδρικές».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.