Οι επιχειρήσεις θα δεσμεύονται ότι μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης των δανείων, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το δάνειο για αντίστοιχο της επιδότησης χρονικό διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καλούνται να επιστρέψουν την κρατική επιχορήγηση. Η εμπειρία από το πρόγραμμα «Γέφυρα» των στεγαστικών δανείων δείχνει ότι για να λειτουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα με συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια, χρειάζονται μήνες προετοιμασίας. Στη «Γέφυρα» των στεγαστικών δανείων η διαδικασία έχει αρχίσει από τον Αύγουστο, και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν ξεκινήσει να επιδοτούνται μόλις 38.000 δανειολήπτες σε σύνολο 160.000 αιτήσεων.

Βέβαια, πολλοί δανειολήπτες με στεγαστικά έχουν ζητήσει να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για αναστολή πληρωμών, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Ετσι, μεγάλος αριθμός επιδοτήσεων θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Απρίλιο και μετά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί άμεσα ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων από το κράτος, το οποίο ενδέχεται να είναι και πιο γενναιόδωρο από αυτό της άνοιξης. Το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη αναζητεί τους πόρους από το ΕΣΠΑ και οι ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και μέσα στον μήνα.

Μετά το τέλος Μαΐου αναμένεται να είναι διαθέσιμο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων. Για να πάρει σάρκα και οστά η «σκέψη» του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, να συμφωνηθούν τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα και να στηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις και θα γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι.

Μια πλατφόρμα αντίστοιχη με αυτή που έχει δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν γίνει πολύ πιεστικές, στην κυβέρνηση αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν «πράσινα» τα δάνειά τους μέχρι να λειτουργήσει η «Γέφυρα» των επιχειρηματικών δανείων.

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να επαναληφθεί το πρόγραμμα επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών δανείων με πόρους από το ΕΣΠΑ –πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό που είχε λειτουργήσει την περασμένη άνοιξη– ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών να αποφασίσει παράταση της περιόδου αναστολής πληρωμών μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.