Ο Σοφονίας είναι ένας απο τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ. τα χρόνια του Ιωσία, βασιλιά της Ιουδαίας.

Προφήτης Σοφονίας: Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 3 Δεκεμβρίου

Ήταν γιος του Χουσί και εγγονός του Γοδολίου. (Σοφ. 1,1) Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον βίο του αλλά υπάρχουν αρκετές αναφορές του ονόματός του στην Παλαιά Διαθήκη. Υπάρχει ομώνυμο βιβλίο της Βίβλου το οποίο διαιρείται σε τρία μικρά κεφάλαια.

Όπως αναφέρει η Βίβλος, ο Γιαχβέ μιλάει μέσω του προφήτη Σοφονία και αποκαλύπτει το πως θα εξελιχθεί η μέρα της κρίσης λέγοντας: ἐκτενῶ τὴν χεῖρά μου ἐπὶ Ἰούδαν καὶ ἐπί πάντας τοὺς κατοικοῦντας Ἱερουσαλὴμ καὶ ἐξαρῶ ἐκ τοῦ τόπου τούτου τὰ ὀνόματα τῆς Βάαλ καὶ τὰ ὀνόματα τῶν ἱερέων.

Δηλαδή ότι θα απλώσει το χέρι Του εναντίων των Ιουδαίων και όλων των κατοίκων της Ιερουσαλήμ και θα εξαφανίσει απο αυτόν τον τόπο τους πιστούς του Βάαλ και των ιερέων του. (Σοφ. 1,4).

Έκφρασε επίσης την επιθυμία εξαφάνισης όσων ορκίζονται ψέματα στο όνομα του ίδιου, όσους προσκυνούν τα είδωλα, όσους γεμίζουν τους ναούς Του με την βρωμιά της ψυχής τους (Σοφ. 1,9),όλους όσους νοιαζονται μόνο για τα χρήματα (Σοφ. 1,11) και γενικά όσους παρεκκλίνουν απο τον δρόμο Του.

Αναφέρει επίσης για την μέρα της τελικής κρίσης:

ὀργῆς ἡ ἡμέρα ἐκείνη, ἡμέρα θλίψεως καὶ ἀνάγκης, ἡμέρα ἀωρίας καὶ ἀφανισμοῦ, ἡμέρα γνόφου καὶ σκότους, ἡμέρα νεφέλης καὶ ὁμίχλης, ἡμέρα σάλπιγγος καὶ κραυγῆς ἐπὶ τὰς πόλεις τὰς ὀχυρὰς καὶ ἐπὶ τὰς γωνίας τὰς ὑψηλάς (Σοφ. 1,15-16).

Ο Σοφονίας αναφέρει επίσης προφητείες για την καταστροφή της Γάζας, της Ασκαλώνος, της Αζώτου, της Δαμασκού, της Αιθιοπίας, της Ασσυρίας και άλλων διαφόρων εθνών (2,4-15) αλλά και της Ιερουσαλήμ (3,1-8).

Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του αναφέρει επίσης την αποκατάσταση που θα φέρει ο Θεός στον κόσμο όπου θα κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε μόνο μία κοινή γλώσσα (Σοφ. 3,9) και ότι θα μαζέψει όλους τους Ισραηλίτες από την εξορία τους και θα τους καταστήσει ονομαστούς σε όλη την οικουμένη. (Σοφ. 3,19).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.