Τον προφήτη Ιωνά – του οποίου το όνομα σημαίνει «περιστερά» – τον συναντάμε στο ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, όχι ως συγγραφέα του βιβλίου αλλά ως πρωταγωνιστή του. ‘Ήταν υιός του Αμαθί και έζησε στο α΄ μισό του 8ου αιώνα, εποχή που η Νινευή βρισκόταν σε ακμή, γι’ αυτό άλλωστε και συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαιότερων προφητών.

Προφήτης Ιωνάς: Εορτή σήμερα 21 Σεπτεμβρίου

Ως προφήτη Του λοιπόν, ο Θεός τον πρόσταξε να κατευθυνθεί προς την Νινευή και να προαναγγείλει την επερχόμενη τιμωρία της εξαιτίας της φαυλότητας των κατοίκων της. Ο Ιωνάς όχι απλώς αδιαφόρησε, αλλά και διαφώνησε με την εντολή του Κυρίου. Έτσι, παρακούοντας, ακολούθησε πορεία αντίθετη από εκείνη που τον πρόσταξε.

Τον έριξαν στη θάλασσα

Επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο με προορισμό την Θαρσείς. Θεία βουλή τότε, ξεσήκωσε θαλασσοταραχή και ανάγκασε τους ναύτες να ρίξουν κλήρο, ώστε με αυτόν τον τρόπο να φανερωθεί ποιος ήταν ο αίτιος της οργής του Θεού. Φυσικά, ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά, ο οποίος αναγκάστηκε να φανερώσει το ατόπημά του. Έπειτα, τους πρότεινε να τον ρίξουν στην θάλασσα για να σωθούν οι ίδιοι. Έτσι και έγινε. Όταν ο Ιωνάς βρέθηκε ανάμεσα στα μανιασμένα κύματα, ο Θεός πρόσταξε ένα μεγάλο ψάρι να καταπιεί τον προφήτη. Τρία μερόνυχτα κράτησε η παραμονή του μέσα στη σκοτεινή κοιλιά του κήτους. Μετανιωμένος, τότε, προσευχήθηκε με συντριβή. Η δέησή του εισακούσθηκε και ο Κύριος πρόσταξε το κήτος να ξεράσει τον προφήτη στην στεριά.

Μετά απ’ όλα αυτά, επανέλαβε στον Ιωνά την εντολή Του να κατευθυνθεί στην Νινευή και να αναγγείλει το μήνυμά Του. Αυτήν την φορά ο Ιωνάς υπάκουσε και το κήρυγμά του βρήκε ευήκοα ώτα. Ο βασιλιάς και οι κάτοικοι της πόλης μετανόησαν και έδειξαν την μεταστροφή τους έμπρακτα και ειλικρινά. Βλέποντας αυτό ο Κύριος, τους σπλαχνίσθηκε και ακύρωσε την τιμωρία, γεγονός που στενοχώρησε και εξόργισε τον μικρόψυχο προφήτη. Ο Ιωνάςμάλιστα, παραπονέθηκε στον Κύριο για την υπερβολική αγάπη και φιλευσπλαχνία Του προς τους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους.

Το δέντρο που φύτρωσε σε μια νύχτα

Ο Θεός όμως, που αγαπά ακόμα και αυτούς που Τον στεναχωρούν, παιδαγώγησε τον προφήτη με ένα διδακτικό περιστατικό. Ο Ιωνάς είχε σταθεί έξω από την Νινευή και ήθελε να φτιάξει ένα στέγαστρο για να προφυλαχθεί από τον ήλιο μέχρι να δει τι θα γίνει με την πόλη. Τότε, ο Κύριος πρόσταξε να φυτρώσει εκεί ένα δέντρο ώστε να ξεκουράζει τον Ιωνά με τη σκιά του, γεγονός που του προξένησε μεγάλη χαρά. Ωστόσο, την άλλη μέρα ένα σκουλήκι τρύπησε το δέντρο και ξεράθηκε. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατά Θεία προτροπή, ο ήλιος έκαιγε τον Ιωνά οδηγώντας τον σε τέτοια απελπισία που ήθελε να πεθάνει.

Τότε ο Κύριος τον ρώτησε εάν είναι σωστό να θυμώνει εξαιτίας αυτού του φυτού και ο Ιωνάς απάντησε καταφατικά. Και ο Θεός συνέχισε: «Πρόσεξε, Ιωνά. Εσύ ούτε κόπιασες γι’ αυτό το φυτό ούτε το έκανες να μεγαλώσει. Μόνο του μεγάλωσε μέσα σε μια νύχτα και την άλλη μέρα ξεράθηκε. Κι όμως, λυπήθηκες γι’ αυτό! Εγώ δεν έπρεπε να λυπηθώ για την Νινευή, τη μεγάλη πόλη; Σ’ αυτήν υπάρχουν περισσότεροι από εκατόν είκοσι χιλιάδες άνθρωποι που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το αριστερό τους χέρι από το δεξί.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.