ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΓΙΟΡΤΗ: «Καὶ προσήγαγεν ᾿Ηλιοὺ πρὸς πάντας, καὶ εἶπεν αὐτοῖς ᾿Ηλιού· ἕως πότε ὑμεῖς χωλανεῖτε ἐπ᾿ ἀμφοτέραις ταῖς ἰγνύαις; εἰ ἔστι Κύριος ὁ Θεός, πορεύεσθε ὀπίσω αὐτοῦ· εἰ δὲ ὁ Βάαλ, πορεύεσθε ὀπίσω αὐτοῦ. καὶ οὐκ ἀπεκρίθη ὁ λαὸς λόγον»* (Βασιλ. Γ΄ ΙΗ΄ 21).

Τα παραπάνω λόγια του Προφήτη Ηλία προς τον δίψυχο λαό, που άλλοτε λάτρευε τον αληθινό Θεό και άλλοτε έτρεχε πίσω από τα είδωλα, ακούγονται στις ημέρες μας επίκαιρα και ελεγκτικά όσο ποτέ άλλοτε. Και σήμερα δεν απευθύνονται μόνον στο λαό του Θεού, αλλά πρωτίστως σε εμάς τους κληρικούς, και μάλιστα τους μεγαλόσχημους που έχουν και την κύρια ευθύνη για την πορεία της Εκκλησίας…

Τα όσα συμβαίνουν στην Ορθόδοξο Εκκλησία τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, αποτελούν μια πραγματική αποκάλυψη.

Ένα ξεσκέπασμα και ξεμπρόστιασμα όλων εκείνων που μέχρι τώρα κορόιδευαν Θεό και ανθρώπους, καλυπτόμενοι πίσω από καλοφτιασιδωμένες μάσκες υποκρισίας, ευσεβισμού και απάτης.

Το κάλπικο, αντορθόδοξο -και ουσιαστικά αντιχριστιανικό- πνεύμα του κόσμου τούτου έχει κυριεύσει και κατευθύνει πολλούς από εκείνους που εθεωρούντο περίπου ως «στύλοι» της Ορθοδοξίας και λανσαρίζονταν ως σύγχρονοι μεγάλοι Πατέρες από το ακριβοπληρωμένο εκκλησιαστικό «μάρκετινγκ»…

Όμως ο Θεός δεν ανέχεται την υποκρισία και τον ευσεβισμό. Και αποφάσισε να θεατρίσει, να διαπομπεύσει, όλους αυτούς και να καταδείξει ενώπιον όλης της Οικουμένης, ενώπιον όλης της Δημιουργίας μάλλον, ποιος είναι και, για να το πούμε λαϊκά, «τι καπνό φουμάρει» ο καθένας…
Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα.

Δεν είναι το Ουκρανικό που τάραξε την Εκκλησία ή της προκάλεσε πληγές, όπως αναιδώς ισχυρίζονται όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν τη γύμνια τους.

Οι πληγές και τα κακοφορμισμένα αποστήματα υπήρχαν ήδη και με λανθάνοντα τρόπο κατέτρωγαν το υγιές Ορθόδοξο φρόνημα.

Η φανέρωση γίνεται με την Πρόνοια του Θεού, ώστε να επέλθει και η θεραπεία, όσο οδυνηρή και αν είναι.

«Ἐκ τῶν κρυφίων μου καθάρισόν με», λέγει ο ιερός Ψαλμωδός (Ψαλμ. ΙΗ΄ 13).

Και αυτό ακριβώς κάνει ο Κύριος. Καθαρίζει την Εκκλησία Του από τα άδηλα και κρύφια λυκοποιμένων, ψευδοποιμένων και ψευδοπροφητών. Για να την παραστήσει, όπως πάντα, άμωμο Νύμφη, εργαστήριο σωτηρίας και αγιότητας. Αυτό όμως προϋποθέτει το ανακάτεμα, για να βγει στην επιφάνεια η σαβούρα και, ως ξένο σώμα, να αποβληθεί από το Πανάγιο Σώμα του Χριστού. Αμήν.

* «Ο προφήτης Ηλίας επλησίασεν όλους τους συγκεντρωθέντας εκεί και είπε προς αυτούς· “έως πότε εσείς θα χωλαίνετε και από τα δύο πόδια και θα κλίνετε πότε εδώ και πότε εκεί; Εάν ο Κύριος και Θεός των πατέρων μας είναι αληθινός, ακολουθήσατε αυτόν. Εάν όμως ο Βάαλ είναι ο πραγματικός θεός, λατρεύσατε αυτόν”. Ο λαός δεν απήντησε τίποτε εις αυτά».

Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.