Στις 20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 Πχ. Υπήρξε ιδιαίτερα δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού .

Προφήτης Ηλίας-20 Ιουλίου: Λαϊκοί θρύλοι και δοξασίες

Σε πολλές περιοχές, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ήλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη. Ο λαός αποκαλεί τον προφήτη Γκραμοντολετς, Γκραμοβνικ, Γκραμοντολ.

Ο Ηλίας ζούσε το ΙΧ αιώνα κατά τα χρόνια τουστα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ. Ήταν γιος του Σάβωκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που πιθανόν ονομαζόταν Θέσβη. Ο Αχαάβ έλαβε ως γυναίκα του την Ιεζάβελ. Εκείνη καθιέρωσε επίσημα τη λατρεία του θεού ΒάαλΟ βασιλιάς, κατά τη βασιλεία του οποίου έζησε ο Προφήτης Ηλίας, καταδίωξε την πατρώα θρησκεία ήταν πιστός στο Βάαλ.

Τα θαύματα του προφήτη που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητα του ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, αφού είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ και έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.

Όταν ο Θεός αποφάσισε να τον πάρει κοντά Του, τον απήγαγε σε φλεγόμενο άρμα και τον ανέβασε ζωντανό στον ουρανό. Λόγω των προφητειών, της εξαιρετικής αγιοσύνης και αγνότητας στην επίγεια ζωή του, στα εκκλησιαστικά κείμενα ο προφήτης Ηλίας τραγουδήθηκε σαν “ουράνιος άνθρωπος” και “επίγειος άγγελος”. Η μορφή του αγίου στην λαϊκή παράδοση είναι πολύ διαφορετική – τον χαρακτηρίζει δύναμη, εξουσία και οργή, εξουσιάζει τα στοιχεία της φύσης – σύννεφα, βροχές, βροντές, χαλάζι. Είναι προφανές πως κληρονομεί τις ειδωλολατρικές θεότητες που κυβερνούν τις αστραπές όπως ο Περούν και ο Τάνγκρα.

Αποκαλούν την γιορτή του προφήτη και “κατακαλόκαιρο” λόγω της αντίληψης πως η 20η Ιουλίου είναι σημείο καμπής για τον καιρό. Στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας λένε πως η θάλασσα “γυρίζει”, δηλαδή γίνεται θυελλώδης, κρύα και παίρνει θύματα. Γι’ αυτό οι ψαράδες δεν βγαίνουν αυτή τη μέρα στ’ ανοιχτά και οι άνθρωποι δεν κάνουν μπάνιο.

Στο παρελθόν την ημέρα αυτή δεν δούλευε κανείς. Ως και τις μέρες μας στους οικισμούς μαζεύονται όλοι μαζί και κάνουν κουρμπάνι. Το τραπέζι τοποθετείται κοντά σε αιωνόβιο δέντρο και οι άνθρωποι εύχονται ο προφήτης Ηλίας να τους προστατέψει από το χαλάζι.

Το χαλάζι, κατά τις λαϊκές δοξασίες, βρίσκεται σε ουράνια σπηλιά, ενώ ο προφήτης Ηλίας δεν είναι ο μόνος που το ελέγχει, μαζί του είναι οι άγιοι Γερμανός, Βαρθολομαίος, Θεόδωρος και Ελισσαίος οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο τιμωρούν τους βλάσφημους.

Στην γιορτή του προφήτη Ηλία γιορτάζουν όλοι με αυτό το όνομα όπως και ο Ηλιάν και η Ηλιάνα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.