Η Εκκλησία μας στις 20 Ιουλίου τιμά και προβάλλει μια μεγάλη μορφή της Παλαιάς Διαθήκης, τον «ένσαρκο άγγελο» όπως τον αναφέρει ο ιερός Υμνωδός στο απολυτίκιόν Του και τον «επίγειον άγγελον και επουράνιον άνθρωπον», όπως χαρακτηρίζει ο Ιερός Χρυσόστομος τον Προφήτην Ηλία. Είναι μια μεγάλη μορφή στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά είναι παρών και στην Καινή Διαθήκη και στην Αποκάλυψη, στην οποία δίνει μία εικόνα για τα έσχατα.

Προφήτης Ηλίας-20 Ιουλίου: Ένας ένσαρκος άγγελος

Ο άνθρωπος, που φλεγόταν ολόκληρος από θείον ζήλο, είχε μεγάλη πίστη στον Θεόν, είχε θέσει τον εαυτόν Του στην υπηρεσία του Θεού, τον οποίον υπερασπιζόταν μέχρι τέλους. Ήταν Ισραηλίτης, γεννήθηκε στην πόλη Θίσβη, 816 έτη πριν την έλευσιν του Χριστού. Έζησε σε μία εποχή άσχημη, που η ειδωλολατρία και η διαφθορά είχαν εξαπλωθεί παντού. Οι άνθρωποι είχαν λησμονήσει τον αληθινό Θεόν και λάτρευαν τα είδωλα. Βασιλιάς του Ισραήλ ήταν ο Αχαάβ, κακός βασιλιάς, που επηρεαζόταν από την ειδωλολάτρισσα σύζυγό του Ιεζάβελ.

Ο ζηλωτής Προφήτης, μη ανεχόμενος την αποστασία του λαού, από τον αληθινόν Θεόν, την αμαρτία και την ανηθικότητα, εμφανίζεται σαν αστραπή, σαν βροντή στον βασιλιά και του δίνει το φοβερό μήνυμα «της ανομβρίας επ΄ αόριστον», σαν τιμωρία από τον Θεόν. Έκλεισε τους ουρανούς δια της προσευχής και μετά από τριάμισυ χρόνια επανέφερε την βροχή δια της ευλογίας Του. Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα θαύματα, που έκανε ο Προφήτης. Στην επίγειον ζωή Του, θαυματουργούσε, προφήτευε και φανέρωνε το θέλημα του Θεού στους ανθρώπους.

Τρεις είναι οι κορυφές των ορέων (βουνών), στις οποίες εμφανίστηκε και αναφέρονται στην δόξα Του. Στο Καρμήλιον όρος, όταν ο Προφήτης προσέφερε θυσία στον Θεόν και από τον ουρανό κατέβηκε φωτιά και κατέκαυσε τα σφάγια (Γ΄Βασιλειών 18,17-40). Στο όρος Χωρήβ (Σινά) αξιώθηκε να ιδεί τον Θεόν, όσον είναι δυνατόν εις τους ανθρώπους. Εις δε το όρος Θαβώρ, κατά την θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος, οι μαθητές του Κυρίου είδαν τους δύο Προφήτες, τον Ηλία και τον Μωυσή να μιλούν με τον Ιησού Χριστό.

Όπως η ζωή του Προφήτη ήταν πύρινη, έτσι και η ανάληψή του έγινε επί πυρίνου άρματος. «Ο αναληφθείς εν λαίλαπι πυρός, εν άρματι ίππων πυρίνων..». (Σοφία Σειραχ 48,11) Και η Παλαιά Διαθήκη στο Δ΄ βιβλίο των Βασιλειών (2,11) αναφέρει «και…. ανελήφθη Ηλίας εν συσσεισμώ (κούνημα δυνατόν) «ΩΣ» εις τον ουρανόν, ενώ στην Ανάληψη του Κυρίου αναφέρεται «ΕΙΣ» τον ουρανόν.

Και ο Απόστολος Παύλος διευκρινίζει ότι ο Θεός ήθελε να δείξει ότι ο Προφήτης Ηλίας εφάνη ότι ανελήφθη, αλλά ζει με το φθαρτό σώμα Του στη γη και θα εμφανιστεί πάλι στους έσχατους καιρούς. Στην Καινή Διαθήκη έχομεν ένα χωρίον, το οποίο πιστοποιεί ότι ο Προφήτης δεν ανέβηκε στον ουρανόν, το οποίο λέγει: «Και ουδείς αναβέβηκεν εις τον ουρανόν, ει μη ο εκ του ουρανού καταβάς, ο Υιός του ανθρώπου, ο ων (ο οποίος ήταν) εν τω ουρανώ» (Ιωάν. γ΄13).

Αγαπητοί μου αναγνώστες, ο Προφήτης Ηλίας είναι μία απύθμενη προσωπικότητα, που όσα και να γράψομε είναι λίγα. Ας Τον ικετεύσομε να πρεσβεύει υπέρ ημών, «ο θέσει και ενεργεία Θεός» ψάλλοντας το απολυτίκιόν Του, «Ο ένσαρκος άγγελος, των προφητών η κρηπίς (θεμέλιο), ο δεύτερος πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας (έστειλε) Ελισσαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει (αναβλύζει) ιάματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.