Η πανδημία και οι προεκτάσεις της αναφορικά με τη μουσουλμανική κοινότητα της Ελλάδας τέθηκαν επί τάπητος σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελ Γκαντούρ.

Κάλεσμα σε όλους τους Μουσουλμάνους να εμβολιαστούν απευθύνει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελ Γκαντούρ.
«Οι Μουσουλμάνοι στη χώρα μας εμβολιάζονται. Είναι μέρος της θρησκείας μας και των οδηγιών της ότι πρέπει να προστατέψουμε τον άνθρωπο. Όταν υπάρχει μια πανδημία σε εξέλιξη οφείλουμε να κάνουμε όσα λένε οι γιατροί. Εφόσον λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό πρέπει να γίνει. Ακούστε τους» τονίζει στο Sputnik ο Ναΐμ Ελ Γκαντούρ.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στην αρχή της πανδημίας, πρώτοι οι Μουσουλμάνοι έκλεισαν με δική τους πρωτοβουλία, τους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας.
«Ήταν πρωτόγνωρο, δεδομένης της σημασίας που έχουν για εμάς τα τεμένη και οι προσευχές μας. Όμως θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή».
Παράλληλα, εξηγεί ότι οι Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα τήρησαν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
«Δεν είχαμε πολλά κρούσματα στην κοινότητα, με εξαίρεση τη Θράκη, τον Απρίλιο του 2020. Προσέξαμε. Δεν έχουμε στοιχεία για θανάτους Μουσουλμάνων από κορονοϊό στην Ελλάδα» αναφέρει.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλει διάλογο μαζί μας»
Η συζήτηση μας με τον πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας έγινε στο πλαίσιο του European Muslim Forum στην Αθήνα, με τον Ναΐμ Ελ Γκαντούρ να εκφράζει μάλιστα τη δυσαρέσκεια και την πικρία του για την Εκκλησία της Ελλάδος που δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στο φόρουμ των Μουσουλμάνων.
«Ζούμε όλοι μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να έχουμε διάλογο. Να τους γνωρίζουμε και να μας γνωρίζουν. Αυτό είναι το παράπονο μου. Ότι δεν θέλουν να μας γνωρίσουν. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλει διάλογο μαζί μας».
Παράλληλα ανέφερε ότι ένα από τα πάγια προβλήματα της μουσουλμανικής κοινότητας είναι ότι δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα.
«Όλοι θάβονται στην Κομοτηνή. Πόσους νεκρούς μπορεί να αντέξει πια και η συγκεκριμένη περιοχή; Είναι άδικο να μην υπάρχει χώρος ταφής στην Αθήνα για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν εδώ με τις οικογένειές τους».
Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι θα έπρεπε να ανοίξουν ως λατρευτικοί χώροι τα ιστορικά τεμένη της Ελλάδας που χτίστηκαν από τους Οθωμανούς
«Επειδή χτίστηκαν από Οθωμανούς, δεν σημαίνει ότι είναι τουρκικά. Κάποια χρόνια πριν, στο Ναύπλιο είδα ότι το τζαμί είχε γίνει σινεμά για πορνό. Άλλα τζαμιά έγιναν μπαρ. Απογοητευτική εικόνα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το Ισλάμ δεν ταυτίζεται με την Τουρκία. Ζούμε στην Ελλάδα, κάποιοι γεννήθηκαν εδώ και είμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι. Το σωστό είναι να χρησιμοποιούμε και τα τεμένη» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.
Τι συζητήθηκε στο πλαίσιο του European Muslim Forum
Την άποψη ότι τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων προστατεύονται στους τρεις νομούς της Θράκης, όμως δεν τηρούνται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του European Muslim Forum, Αμπντούλ Νιγιάζοφ .
Τόνισε, επίσης, ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε τα τεμένη της Ελλάδας.
Απόψεις παρουσιάστηκαν και για την ισλαμοφοβία. Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αριθμό περιστατικών που να υποδηλώνουν ισλαμοφοβία ή αριθμό καταγεγραμμένων επιθέσεων κατά Μουσουλμάνων, όπως αυτά που εντοπίζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Παράλληλα στο πλαίσιο του φόρουμ κατέστη σαφές ότι ούτε ένα μέλος του ISIS δεν υπάρχει στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.