«Σας καλωσορίζουμε κι εμείς, Παναγιότατε, μετά τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, εσάς και την τιμία συνοδεία σας, στο ελληνικό κοινοβούλιο, που αποτελεί και την έδρα του διεθνούς θεσμού της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής.

Στην μακρά και ιδιαιτέρως δημιουργική και καρποφόρα διακονία σας έως σήμερα στο πηδάλιο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, που αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία του Κέντρου της Ορθοδοξίας, θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε κατά την συνάντησή μας στην Πόλη επ’ ευκαιρία της θρονικής εορτής της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Επιτρέψτε μου, όμως, λίγα λόγια για τις δράσεις του τελευταίου διαστήματος της ΔΣΟ, τις οποίες στηρίζει έμπρακτα ο πρόεδρος της Βουλής -και γι’ αυτό του είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες- και παρακολουθεί ο Άγιος Χαλκηδόνος ως σύνδεσμος της ΔΣΟ με το Φανάρι από ιδρύσεώς μας».

Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την επίσημη υποδοχή του στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο επικεφαλή της ΔΣΟ ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για τις δράσεις του θεσμού και τις επαφές με τους εκπροσώπου του καθολικού και μουσουλμανικού κόσμου. Η ΔΣΟ έχει αναπτύξει επαφές με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, στην έδρα της οποίας, τη Σαουδική Αραβία, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πραγματοποίησε πρόσφατα (23.09.21) επίσημη επίσκεψη και είχε συνεργασία, στο Ριάντ, με τον επικεφαλής της, Σείχη Δρ. Mohammad Alissa, με στόχο την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την ειρηνική συνύπαρξη. Επιδιώκει τον διαπολιτισμικό και ενθαρρύνει τον διαθρησκειακό διάλογο των αβρααμικών θρησκειών με στόχο την αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού και ριζοσπαστικού εξτρεμισμού και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών ανεξαρτήτων θρησκεύματος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και στις επαφές με τους εκπροσώπους του καθολικού κόσμου και ιδιαίτερα με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών για τη συνεργασία όλων των χριστιανών σε κοινές προκλήσεις. Ενημέρωσε, επίσης, για τη συνάντηση με την ηγεσία του Forum του Ρίμινι (22.08.21) για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών κοσμικών εκδηλώσεων για το έτος 2025 που συμπίπτει το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών, ενώ συμπληρώνονται και 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης χριστιανοσύνης στη Νίκαια.

Ο ΓΓ της ΔΣΟ, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του πατριάρχη, του ευχήθηκε «να είστε υγιής και ακμαίος για πολλά ακόμη χρόνια στο πηδάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Στη συνάντηση εκ μέρους της Βουλής συμμετείχαν, επίσης, η πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλης Μπαγιώκος Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος ο Μέγας Πρωτοσύγκελος κ. Θεόδωρος και ο διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.