Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΟΨΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ.

Στη Σαμαρίνα βρέθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Σαμαρίνας, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον Μητροπολιτικό

Ναό Μεγάλης Παναγιάς. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ , ένα έργο το οποίο ήδη υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας- ΕΣΠΑ 2014-2020. Στο έργο θα προστεθεί νέο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης, που αντιμετωπίζει το μνημείο, ώστε ο ιερός ναός, ένα εξαιρετικά σημαντικό προσκύνημα, να αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένο στην τοπική κοινωνία. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, αρχές του 2023.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Η Μεγάλη Παναγία -η Κοίμησις της Θεοτόκου- είναι ο μητροπολιτικός ναός στη Σαμαρίνα . Πρόκειται για μία υπερβολική σε μέγεθος τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με μεγάλο νάρθηκα-γυναικωνίτη, προστώο στη δυτική και στη νότια πλευρά, στην ανατολική άκρη του οποίου υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει, από τις αρχές του αιώνα τουλάχιστον, ένα πεύκο. Ο ναός χτίστηκε το 1812 (σύμφωνα με άλλη άποψη το 1818) και τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Στο θύρωμα της νότιας πύλης υπάρχουν ενδιαφέροντα λιθανάγλυφα. Στη χαραγμένη επιγραφή διαβάζουμε : «1816 Ιουλίου 15». Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων, ενώ ιδιαίτερης μνείας χρήζει το ξυλόγλυπτο χρυσωμένο μπαρόκ τέμπλο της εκκλησίας, κεντητό στον αέρα, όπως και ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. Σε φορητή εικόνα του τέμπλου υπάρχει η επιγραφή «Αρχιερατεύοντος του πανιερωτάτου Βαρθολομαίου 1820». Ο πύργος του κωδωνoστασίου βρίσκεται στη ΝΔ γωνία και προστέθηκε σε μία μεταγενέστερη εποχή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.