Στα 900 μέτρα υψόμετρο, κάτω από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ολύμπου, στέκει εντυπωσιακή, αν και πληγωμένη, η παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Το μοναστήρι, που ίδρυσε τον 16ο αιώνα ο Άγιος Διονύσιος, ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς το 1943, ενώ από το 1990 έχει ξεκινήσει προσπάθεια αναστήλωσής του. Σήμερα γίνονται εργασίες στη δυτική πτέρυγα, όπου βρίσκονταν το κωδωνοστάσιο και το ηγουμενείο.

Ο Σωτήρης Τζήμας, αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την αναστήλωση μας εξηγεί: «Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο λόγω της πολυπλοκότητάς του. ‘Εχει πολλά τόξα, πολλούς θόλους και δεν έχει πρόσβαση για τη μεταφορά των υλικών. Όλα πρέπει να κουβαληθούν με το χέρι και σε απόσταση πάνω από 50 μέτρα».

Προσθέτει δε πως «οι παλιοί επειδή είχαν φωτισμένη γνώση αιώνων τους ήταν εύκολο το έργο της αναστήλωσης. Σήμερα δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό και είναι πιο δύσκολο. Εγώ στάθηκα τυχερός καθώς τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου βρήκα την τελευταία γενιά ανθρώπων που ήξεραν να φτιάξουν θόλους, να κάνουν σταυροθόλια, να κάνουν κάθε μορφής τρούλο. Κι έτσι, εκπαιδεύω εγώ το προσωπικό και καταφέρνουμε να κάνουμε τη σειρά των ξυλοτύπων που είναι απαραίτητοι για να στήσουμε το αρχιτεκτονικό πλαίσιο».

«Είχαν μείνει μόνο τα ερείπια μετά την καταστροφή από τους Γερμανούς και από το 1990 ξεκινήσαμε την αναστήλωση της Μονής. Πρώτα αναστηλώθηκε το καθολικό, δηλαδή ο κεντρικός ναός του μοναστηρίου, έπειτα έγιναν κάποιες εργασίες στερεώσεως σε όλες τις πτέρυγες. Μετά αναστηλώθηκε η νότια πτέρυγα και τώρα κάνουμε εργασίες στη δυτική πτέρυγα», πρόσθεσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιερομόναχος Σιλουανός.

Μάλιστα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες καθώς για τους μοναχούς αποτελεί χρέος η αναστήλωση του μοναστηριού «το οποίο δεν καταστράφηκε από τη φθορά του χρόνου αλλά από βίαιη καταστροφή και από την άλλη είναι μία ανάγκη να είμαστε στο χώρο που έζησε ο Άγιος Διονύσιος. Το το μοναστήρι επί περίπου 500 χρόνια είχε συνεχώς ζωή. Ποτέ δεν έμεινε χωρίς μοναχούς».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.