Η έγκριση 11,7 εκατ. ευρώ για τα Νιτρικά και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις και για τα Βιολογικά και τις σπάνιες φυλές, θα δώσουν μια πρώτη ανάσα στον αγροτικό κόσμο, αν και μετά τις 15 Μαρτίου.

Στο πρώτο πακέτο περί τα 60 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνονται σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί με κέλυφος, μήλα, όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και ζαχαρότευτλα, ενώ λίγες μέρες μετά θα ακολουθήσει και η πίστωση για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, η οποία υπολογίζεται περί τα 67 ευρώ το στρέμμα από τα 64,249 ευρώ το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων το έτος 2020, που δεν αποκλείεται να είναι και κάτω από τα 6,5 ευρώ το στρέμμα.

Όσον αφορά τώρα τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς, μετά την «προβληματική» πληρωμή του Δεκεμβρίου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν να «κολλάνε» στο ξεκαθάρισμα που πρέπει να προηγηθεί σχετικά με το Εθνικό Απόθεμα και τις τελευταίες καταγγελίες που είναι ακόμα σε έλεγχο, ενώ σε έγγραφη απάντησή του στη Βουλή ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός αναφέρει ότι «η εκκαθάριση των ενισχύσεων, δηλαδή το υπόλοιπο 3% για τη βασική, το υπόλοιπο 5% για το πρασίνισμα και το υπόλοιπο 10% για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση των πληρωμών, το αργότερο έως την 30η/06/2021».

Πάντως, για την ώρα, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ δουλεύουν μια σειρά από διασταυρωτικούς ελέγχους για τις εύκολες περιπτώσεις, που αφορά κυρίως δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν εκ νέου οι παραγωγοί, τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για το Εθνικό Απόθεμα, προκειμένου να τρέξει μια διορθωτική πίστωση μέσα στον μήνα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.