Ένας νέος κύκλος εντάσεων ξεκινάει από αύριο, με την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ερντογάν, το γεωτρύπανο θα αποπλεύσει αύριο, Τρίτη (09/08) από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της. “Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποστείλουμε το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται Αμπντουλχαμίντ Χαν, από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης” είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως “μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον”.

“Οποιαδήποτε ένταση προκαλέσει δεν θα είναι απλώς διμερής, θα εκληφθεί ότι παίζει το παιχνίδι του Πούτιν διασπώντας την ενότητα της δυτικής συμμαχίας. Αλλά νομίζω ότι το επικρατέστερο είναι να περιοριστεί σε έναν πλου πέριξ της βόρειας πλευράς της Κύπρου, θα το δούμε βέβαια, επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση”, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης.

“Γεωτρύπανο είναι άλλης τάξης, μεγέθους, πρόκληση σε σχέση με το Ορούτς Ρέις και ένα σεισμογραφικό που με ένα σόναρ κάνει μία έρευνα στο βυθό της θάλασσας. Πολύ βαρύ και αυτό, αλλά το γεωτρύπανο, και έτσι το αναγνωρίζει και το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ένα τετελεσμένο που δημιουργείται, μια τρύπα θέλω να πω σε ελληνική υφαλοκρηπίδα”, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προέβη σε προκλητικές δηλώσεις: “Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. και αύριο το πλοίο Αμπντουλχαμίντ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο”.

“Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

“Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας αλλά η χώρα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από το 2020, αλλά και η διεθνής κοινότητα ξέρει πολύ καλύτερα τι συμβαίνει πλέον με την τουρκική συμπεριφορά”, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πάντειο Κώστας Υφαντής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.