Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδος .

H Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και της Διευθύνσεως της Σχολής, στα πλαίσια της διαφυλάξεως και διαδόσεως της πατρώας ημών Ψαλτικής Τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τούς αιώνες έως σήμερα , αλλά και στην προσπάθεια επιμορφώσεως ων σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και των εν γένει Ιεροψαλτών πού διακονούν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, διοργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης στις πόλεις Άργους και Ναυπλίου αντίστοιχα.

Εισηγητής ήταν Άρχοντας διδάσκαλος του Αποστόλου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριος Νεραντζής με θέμα: «ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Ἱεράς Μητροπόλεως , παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου , του Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Γρηγόρη Κακούρη και του υποδιευθυντή Δημητρίου Καρκαλάτου του Γενικού Γραμματέας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Στο σεμινάριο παραβρέθηκε μεταξύ άλλων κι ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κ. Ρούτουλας .

Στο Σεμινάριο αυτό διεξήχθη επί τι βάσει των κλασικών μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Μουσικής , η Τέχνη απόδοσης της Βυζαντινής Σημειογραφίας, σύμφωνα με την προφορική και γραπτή Πατριαρχική παράδοση ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκειά του θα γίνει πρακτική εξέταση των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου ὁ Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Νεραντζής θά παρουσιάσει το έργο του «Ἀναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου», «ΤΟ ΜΕΛΩΔΟΥΜΕΝΟΝ» και θα διδάξει τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης των μελών της Βυζαντινής Μουσικής εφαρμόζοντας τον σε διάφορα κλασικά μέλη.

Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο αναλόγιο, καθώς και ἡ προσωπική ερευνά του σε θέματα Βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσής μας, αποτελούν τα εχέγγυα για μια γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.