«Επιπλέον, νέα νομοσχέδια που στρέφονται κατά του κλήρου και εκατομμυρίων πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας έχουν εγγραφεί στη Βερχόβνα Ράντα».

«Μαστίγιο και καρότο», από τον Ρώσο πρόεδρο μια ημέρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ με την εισβολή του στρατού που «βάφτισε» ειρηνευτική δύναμη – Ποιες είναι οι κυρώσεις που σχεδιάζει η ΕΕ
Την επόμενη της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα από το Κρεμλίνο:

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυγκροτήσει μια αυτοκρατορία», αλλά όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, αυτό «δεν είναι η πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση της συνεργασίας με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που έχουν αναδυθεί στον μετασοβιετικό χώρο.

«Δυστυχώς, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία, δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ποιότητα σχέσεων με την Ουκρανία… έχει εξαφανιστεί. Θέλω να το τονίσω: οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα και την παράνομη κατάληψη της εξουσίας από αυτούς που το έκαναν», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με το TASS.

Γυρίζει την πλάτη στις προειδοποιήσεις της Δύσης ο Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει πλέον το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας- Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ- με βάση της συνθήκες που υπέγραψε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας , Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αυτονομιστές ηγέτες δίνοντάς τους τον αέρα της ανεξαρτησίας.

Με την κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος γυρίζει την πλάτη στις προειδοποιήσεις της Δύσης θέτοντας εν αμφιβόλω τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τις δύο συνθήκες φιλίας που υπέβαλε ο Πούτιν για να την έγκρισή του από τη ρωσική Δούμα , η κυβέρνηση της Μόσχας έχει το δικαίωμα να κτίσει βάσεις στις περιοχές αυτές και το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτές στο ρωσικό έδαφος.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να υπερασπιστούν η μία την άλλη και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Με την Ουκρανία να κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της και να διαμηνύει πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι ξεκαθάρισε πως περιμένει από τους δυτικούς συμμάχους να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στη χώρα του.

Οι κυρώσεις του εξετάζει για τη Ρωσία η ΕΕ

Οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση αναγνώρισης των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είτε βρίσκονται στη Ρωσία είτε στις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λίγο πριν την συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το πακέτο των κυρώσεων που εισηγούνται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει

Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)

Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές

Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ

Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων.

Δεν ανησυχούν τον Λαβρόφ οι απειλές για κυρώσεις – «Τις έχουμε συνηθίσει»

Οι απειλές για αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, που ακολούθησαν τις χθεσινές ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Δύση θα επέβαλε ούτως ή άλλως τις κυρώσεις, ανεξάρτητα από τα γεγονότα, και περιέγραψε ως προβλέψιμες τις αντιδράσεις στην απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για την αποκαλούμενη “τιμωρία της Ρωσίας”. Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις. Ε λοιπόν, τις έχουμε συνηθίσει. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αμφισβήτησε επίσης το ότι η Ουκρανία είχε κυριαρχικό δικαίωμα, επειδή -όπως είπε- η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί όλα τα συστατικά μέρη της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Αν μιλάμε για την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα βασικά έγγραφα… είναι η Διακήρυξη για τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τις Φιλικές Σχέσεις μεταξύ των Λαών», φέρεται να είπε. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό από το 2014, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοφιλοδυτικό ηγέτη, ωθώντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σχολιάζοντας την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία τόνισε πως «Το Κίεβο συνεχίζει να προετοιμάζει την καταστροφή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας».

«Αυτό δεν είναι μια συναισθηματική κρίση. Η απόδειξη αυτού μπορεί να βρεθεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις και έγγραφα. Οι ουκρανικές αρχές έχουν κυνικά μετατρέψει την τραγωδία του σχίσματος σε όργανο κρατικής πολιτικής» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Επίσης ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «οι σημερινές αρχές δεν αντιδρούν στις εκκλήσεις του ουκρανικού λαού για κατάργηση των νόμων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των πιστών».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.