Μια προτροπή, που ισχύει για όλους μας, ακούσαμε στο Ιερό Ευαγγέλιο σήμερα.

ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΓΗ ΚΑΙ Ν’ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΟΥΡΑΝΟ
Αυτό , με λίγα λόγια , είπε ο Κύριος και Θεός μας , στον πλούσιο νέο , που Τον ρώτησε , τί να κάνει για να κληρονομήσει τη Βασιλεία του Θεού, την Αιώνια.
Για να το κάνομε αυτό, να παρακαλέσουμε το Θεό να μας βοηθήσει να ελευθερωθούμε απ’ όλα αυτά που μας δένουν, τα γήινα, τις απολαύσεις, τα χρήματα, το καθετί που είναι πρόσκαιρο και εφήμερο.
Και να παρακαλέσομε το Θεό ,να μας βοηθήσει να ξεφύγομε από εκείνα , που ο Ίδιος μας προτρέπει να το κάνομε.
Να ξεφύγομε από όσα μέλλουν να συμβούν, να μη γίνει η φυγή μας , μήτε χειμώνα, μήτε Σάββατο, όπως μας λέει ο Θεός και να Τον παρακαλούμε, να σταθούμε μπροστά Του με παρρησία, λεβέντικα.
Για να το κάνομε αυτό , όμως, πρέπει να ξεφορτώσομε το φορτίο που μας βαραίνει, των εκουσίων και ακουσίων αμαρτημάτων μας.
Πουλήστε, λοιπόν, Ουρανό και αγοράστε Γη.
Συγνώμη, το αντίθετο:
Πουλήστε Γη και αγοράστε Ουρανό.
Το λάθος που είπα, είναι , γιατί εμείς έχομε στραμμένο το νου μας, προσκολλημένο, στα γήινα.
Πρώτος εγώ , λοιπόν, πρέπει να ξεκολλήσω από τα γήινα, από τα πάθη μου και μετά όλοι εσείς για να μπορέσομε να αγοράσομε τόπο στον Ουρανό, να αξιωθούμε της Επουρανίου Βασιλείας και της Δικαιοσύνης του Θεού.
Αυτό, αυτό έκαναν οι Άγιοί μας, αυτό έκανε ο Όσιός μας Δαυίδ, αυτό έκανε ο Άγιος Ιάκωβος, ο άγιος Γέροντας Κύριλλος.
Εχτές, ήρθε ένας Ιερέας, ένας καλός Ιερέας, από τη Βέροια, ο πατήρ Νεκτάριος Σαββίδης, με την οικογένειά του και είπε κάτι θαυμαστό εδώ στον π.Πέτρο και σε μας.
Την ημέρα της γιορτής του Αγίου – να, όπως βλέπετε, εδώ υπάρχει κάμερα , που με την ευλογία του Αγίου Ποιμενάρχου μας, του καλού μας Ποιμένος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων , μεταδίδονται οι Ιερές Ακολουθίες, προκειμένου να μπορούν και όσοι δεν δύνανται να προσέλθουν στη Μονή ή να πάνε στις ενορίες τους.
Διότι η φυσική μας παρουσία στο Ναό δεν αντικαθίσταται με τίποτε, ούτε από τηλεοράσεων μεταδόσεις ,ούτε απ’ το διαδίκτυο, ούτε τίποτε.
Είναι αναντικατάστατη η φυσική μας παρουσία, εφόσον μπορούμε, στο Ναό.
Έτσι, λοιπόν , γινόταν μετάδοση – κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου – γινόταν μετάδοση της Ακολουθίας και η μητέρα του, η οποία είναι πολύ προσεκτική, έχοντας το σύζυγό της ανήμπορο και άρρωστο και ταλαιπωρημένο, μην μπορώντας να βγουν οι άνθρωποι να πάνε στην εκκλησία, τη στιγμή που ζούμαρε, λέει, η κάμερα στην Αγία Κάρα του Οσίου Δαυίδ , πήρε ένα μπαμπακάκι και με ευλάβεια πήγε πάνω στην οθόνη και άγγιξε, εκεί στο σημείο της Αγίας Κάρας.
Ω! του θαύματος, λέει.
Ευωδία πλημμύρισε τον τόπο και τον μπαμπακάκι ακόμα ευωδιάζει.
Να τα αποτελέσματα της Πίστεως, αλλά και της Χάριτος του Θεού , που δεν εμποδίζεται να μεταδοθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Άγιος Ιάκωβος, ο οποίος και αυτός πούλησε Γη και αγόρασε Ουρανό , δεν έκανα λάθος αυτή τη φορά, γιατί , πράγματι, ο Άγιος Ιάκωβος το έκανε αυτό.
Έχω ένα γραμματάκι εδώ από τον γιο της κυρά Κατερίνης Κωνσταντίνου από τη Λεμεσό της Κύπρου , που λέει ότι υπέστη απανωτά εγκεφαλικά και κάποια μέρα
μισο – έχοντας τις αισθήσεις της , ρώτησε τον γιο της δίπλα :
– Παιδί μου γνωρίζεις τον Άγιο Ιάκωβο ,τον Τσαλίκη;
– Μητέρα τον γνωρίζω, γιατί;
– Γιατί μόλις προηγουμένως ήταν εδώ δίπλα, κοντά μου.
Και με την επίκληση της βοηθείας του Αγίου Ιακώβου και όλων των Αγίων που ευλαβείτο η πορεία της υγείας της κάθε μέρα έβαινε και προς το καλύτερο.
Κοιτούσαν οι γιατροί μέσα στο νοσοκομείο την αξονική και λέγαν , δεν είναι δυνατόν, πώς κινεί χέρια-πόδια, κινείται αυτή η γυναίκα που κατά την αξονική τομογραφία πρέπει να είναι καθηλωμένη.
Κι όμως
ΟΠΟΥ ΓΑΡ ΒΟΥΛΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ,
ΝΙΚΑΤΑΙ ΦΥΣΕΩΣ ΤΑΞΙΣ
Και όπως έλεγε και το Ευαγγέλιο, όπως κατέληγε σήμερα
ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΠΑΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ
ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΡΑ ΤΩ ΘΕΩ ΕΣΤΙ
Και μάλιστα όταν μια μέρα κάλεσαν ιερέα στο νοσοκομείο να την κοινωνήσει και διηγώντας αυτό που είδε, ο Ιερεύς που την κοινωνούσε ήταν από την Εύβοια και γνώριζε πολύ καλά τον Άγιο Ιάκωβο, το ίδιο και ο άνθρωπος που συνόδευε τον Ιερέα.
Λίγες μέρες πριν είχε έρθει προσκυνητής, εδώ στο μοναστήρι και ακούμπησε την ευλάβειά του, την προσευχή του, τον πόνο του, τα πάντα εδώ στους Αγίους.
Ευχόμεθα και όλους εσάς που είστε ταπεινοί προσκυνητές είτε σωματικώς, είτε πνευματικώς , γιατί δεν μπορείτε με άλλο τρόπο να είστε εδώ, η Χάρις τους, του Αγίου Δαυίδ, του Αγίου Ιακώβου και η ευχή του αγίου Γέροντος Κυρίλλου , να σας σκεπάζει όλους ξεχωριστά, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας, τα χωριά σας, τις πόλεις μας, την Ελλάδα μας ολόκληρη. Αμήν!》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, 28/11/2021

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.