“Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι απέναντί μου”. Σε αυτό το πνεύμα θα πορευτούν να ξέρετε μέσα στο 2022, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας. Μύλος με λίγα λόγια θα πάει η πολυπόθητη ενότητα στην Ορθοδοξία. Ή με το Φανάρι θα πας ή με τη Ρωσία. Και όσοι πάλευαν μέχρι σήμερα να το κρατάνε “δίπορτο”, θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους.

Οι Ρώσοι θέλουν και κανείς δεν αμφιβάλλει πως θα τεντώσουν το σχοινί όσο δεν πάει. Έχουν την οικονομική δύναμη να στηρίξουν και να επηρεάσουν και να πάρουν με το μέρος τους κάθε… πτωχό και ολιγότερο πτωχό συγγενή.

Ένας απλήρωτος παπάς στα βάθη της Αφρικής θα κόπτεται για την ενότητα ή πώς θα κάνει το έργο του και θα θρέψει και την οικογένειά του; “Σκασίλα του” (που έλεγε και ο Πατριάρχης) για το αν θα μνημονεύει τον Αλεξανδρείας ή τον Μόσχας.

Αδυνατώ να πιστέψω γιατί δεν το βλέπουν εκεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πως η πληγή είναι χαίνουσα. Μητροπόλεις και Μοναστήρια σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο (και στην Ελλάδα βεβαίως βεβαίως), απλοί παπάδες, “πολιτιστικά” ιδρύματα μέχρι και “εκκλησιαστικά” ΜΜΕ δείχνουν να γέρνουν μονόπατα.

Άλλοι κινούνται φανερά με “επιχορηγήσεις” και άλλοι κρυφά με “φιλανθρωπική στήριξη”. Μερικοί επιδιώκουν να απολαύουν αυτής της στήριξης. Το κυνηγούν κιόλας. Αρκετοί με πρόσχημα την “ενότητα” ρίχνουν νερό στο μύλο της διάσπασης.

Αρνείται το Φανάρι
Οι πληροφορίες μου λένε πως τα πράγματα θα φτάσουν σε τόσο τεντωμένο σκοινί, διότι και οι δύο πλευρές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης και εύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Όπου βρεί κενό και προθυμία η Ρωσική Εκκλησία θα “τρυπώνει”. Σε Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα. Mε πρόθυμα μοναστήρια, Μητροπολίτες και ιδρύματα. Για να προκαλέσει ασφυξία στην αντίπαλη πλευρά.

Στόχος, πληροφορούμαι, να φτάσουν τόσο πολύ στο απροχώρητο οι καταστάσεις, ώστε υποχρεωτικά να συγκληθεί μία νέα Οικουμενική Σύνοδος. Εκεί, επιδίωξη της Ρωσικής Εκκλησίας είναι να επιβεβαιωθεί και με τη “βούλα” η διάσπαση της Ορθοδοξίας αν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες και έρθουν όλοι πιο κοντά στα αιτήματά της.

Βούτυρο στο ψωμί όλων που εχθρεύονται την Εκκλησία θα είναι μία “επίσημη” διάσπαση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δε θέλει να ακούει φυσικά για νέα Πανορθόδοξη Σύνοδο. Έγινε μία στην Κρήτη και δεν έχει καμία διάθεση να επαναλάβει ένα παρόμοιο γεγονός. Όσο και αν το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθεί και πιέζει ώστε να συρθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Μερικές φορές πάντως τα ρήγματα δεν θέλουν Οικουμενικές Συνόδους για να επιβεβαιωθούν. Έρχονται de facto από το χρόνο και τα γεγονότα.

“Μελχισεδέκ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.