Σε αυτό το πεδίο, αλλάζει το σκηνικό. Οι βάσεις των δημοφιλών σχολών επιστρέφουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναδεικνύοντας το τρίτο επιστημονικό πεδίο ως το πιο ανταγωνιστικό ανάμεσα στα άλλα.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο
Κάποιες από τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στο κατώφλι των 18.000 μορίων, μετά από σερί χρονιές που έχαναν μόρια από τις βάσεις εισαγωγής τους.

Οι αριστούχοι αυξήθηκαν με αποτέλεσμα, οι Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι του ΕΜΠ να επιστρέψουν σταδιακά σε υψηλότερες βαθμολογίες.

Στα κεντρικά ιδρύματα οι πολυτεχνικές σχολές προβλέπεται ότι θα ανέβουν μέχρι και 800 μόρια πάνω. Ταυτόχρονα, οι Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων θα αυξηθούν κατά 300-400 μόρια.

Μεγάλες διακυμάνσεις στις βάσεις αναμένονται στην περιφέρεια, καθώς ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο
Σε αυτό το πεδίο, αλλάζει το σκηνικό. Οι βάσεις των δημοφιλών σχολών επιστρέφουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναδεικνύοντας το τρίτο επιστημονικό πεδίο ως το πιο ανταγωνιστικό ανάμεσα στα άλλα.

Έτσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών αυτών θα αυξηθούν από 400 έως 1.500 μόρια.

Η μικρότερη ΕΒΕ του πεδίου 9,69 αναμένεται να διαμορφώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής περί τα 9.300 μόρια.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο
Ελαφρώς βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας του τέταρτου επιστημονικού πεδίου.

Στις πιο υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως της Πληροφορικής στα κεντρικά Ιδρύματα, οι βάσεις κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ στις οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ).

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων εξετάσεων 2021, η οποία θα σημάνει το τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων της χώρας.

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 23 με 27 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2021
Την «ανηφόρα» θα πάρει η Ιατρική Αθηνών, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει άνοδο πάνω από 600 μόρια, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής». Ωστόσο, δεν αναμένεται να επιστρέψει στις εποχές των 19.000 μορίων.

Μάλιστα, όλες οι Ιατρικές σχολές θα ξεπεράσουν τα 18.000 μόρια, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στο 3ο επιστημονικό πεδίο ήταν πολύ καλές.

Παράλληλα, οι Πολυτεχνικές Σχολές κερδίζουν «έδαφος» πιο συγκρατημένα, ενώ οι Νομικές Σχολές παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Οι Οικονομικές Σχολές αναμένεται να ανεβάσουν και άλλο τη βάση εισαγωγής στα κεντρικά ιδρύματα.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο
Ο αριθμός των θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει περιοριστεί και ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και νομικές σχολές.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι βάσεις δεν προβλέπεται να αυξηθούν πολύ.

Πάντως, οι Νομικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν παραδοσιακά ανοδική πορεία, ενώ οι σχολές Ψυχολογίας αναμένεται να κινηθούν στο όριο των 17.000 μορίων, ακόμα κι αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.