Συγκεκριμένα, πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας, ''παίζει'' το σενάριο των πρώτων προκαταβολών έναντι της σύνταξης.

Ο λόγος για την καταβολή της εθνικής σύνταξης από 360 ευρώ έως 384 ευρώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (πλην των κατοίκων εξωτερικών) που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με διάταξη που πέρασε ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα από την αίτηση της σύνταξης έως τη στιγμή της έκδοσης της προκαταβολής σύνταξης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση, τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

* 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

* 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών των ταμείων, το κόστος των αναδρομικών θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την εκκίνηση του ”μηχανισμού” της πληρωμής των προκαταβολών συντάξεων, αναμένεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής των αυξήσεων στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, βάσει όσων προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση.

Ξεκινά από την τρέχουσα εβδομάδα και πάλι ο ”κύκλος” πληρωμών αναδρομικών συντάξεων. Με ανακοίνωση του το Υπουργείου Εργασίας, ενημέρωσε πως από σήμερα έως την Παρασκευή 12 Μαρτίου πρόκειται να γίνει η πληρωμή των αναδρομικών σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Φορέας στις αρχές του έτους).

Πρόκειται για τα αναδρομικά του 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η 1η δόση είχε καταβληθεί τον περασμένο μήνα για άλλη κατηγορία κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.