ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: Του Αγίου Πνεύματος είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές για την Ορθοδοξία.

Κάθε χρόνο πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες και στους ιερούς ναούς για να ανάψουν ένα κερί και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Φέτος του Αγίου Πνεύματος 2022 πέφτει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και κάθε χρόνο αλλάζει η ημερομηνία. Εορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση στους πιστούς με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Τι γιορτάζουμε
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα, ως ξεχωριστές γιορτές.

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Οι υπόλοιπες αργίες
Το τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2022 είναι ένα από τα τρία που απομένουν μέχρι να φύγει η χρονιά. Μετά τη συγκεκριμένη εορτή το ενδιαφέρον στρέφεται στον Δεκαπενταύγουστο, ο οποίος φέτος πέφτει ημέρα Δευτέρα. Αναλυτικά, η αργία του Αγίου Πνεύματος και οι υπόλοιπες αργίες που ακολουθούν:

-Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022 (Δευτέρα)
-Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022 (Δευτέρα)
-28η Οκτωβρίου 2022 (Παρασκευή)
-Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022 (Κυριακή)
-Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022 (Δευτέρα).

Σημειώνεται ότι τα Χριστούγεννα δημιουργείται τετραήμερο, καθώς η δεύτερη ημέρα (Σύναξη της Θεοτόκου) πέφτει Δευτέρα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.