Ειδικότερα, στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325, ως ημέρα του Πάσχα ορίστηκε η πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Σε περίπτωση που η Πανσέληνος είναι Κυριακή, το Πάσχα εορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή και επειδή η πρώτη ημέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8ης Μαρτίου και 5ης Απριλίου, τότε μπορεί να «πέσει» στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.

Οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με το παλαιό ημερολόγιο, γιατί με αυτό καθορίζεται η εαρινή ισημερία και για τον εορτασμό του Πάσχα, σύμφωνα με το νέο, προσθέτουμε 13 ημέρες.

Αυτό σημαίνει πως οι ημερομηνίες του Ορθόδοξου Πάσχα κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου και επειδή η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα.

Αντίθετα, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι’ αυτό εορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.

Σχεδόν ένας μήνας μένει μέχρι το Πάσχα, που φέτος «πέφτει» στις 2 Μαΐου και όλοι θα θέλαμε μια μερική χαλάρωση των μέτρων του lockdown για μια σύντομα «απόδραση» στην επαρχία κάτι που φαίνεται δύσκολη υπόθεση μετά και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους.

Ήδη, η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σαρακοστής) έχει ήδη αρχίσει από την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου. και πολλοί από εμάς θα περιμέναμε την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού για να πάμε στην ιδιαίτερη πατρίδα που έχει ο καθένας μας.

Πώς υπολογίζουμε πότε έρχεται το Πάσχα

Ως γνωστόν, το Πάσχα είναι κινητή εορτή, με αποτέλεσμα ο καθορισμός του να ορίζεται κυρίως από την πανσέληνο την περίοδο της εαρινής ισημερίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.