ΑΡΓΙΕΣ 2020: Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος που φέτος είναι την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 πέφτει πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής. Στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ 

Για την ύπαρξη του Αγίου Πνεύματος μας μαρτυρεί έμμεσα η Παλαιά Διαθήκη, όταν την πρώτη μέρα της δημιουργίας ο Θεός έκανε τον ουρανό και τη γη, «πνεῦμα Θεοῦ ἐπεφέρετο ἐπάνω τοῦ ὕδατος» (Γεν. 1,2). Δηλαδή το σύμπαν ολόκληρο, ή καλύτερα την άμορφη ακόμα μάζα της δημιουργίας, που ο Θεός Πατέρας δημιούργησε δια του Υιού Του, το Άγιο Πνεύμα την ζωογόνησε, για να προέλθουν στη συνέχεια από αυτήν όλα τα επί μέρους είδη του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου.

Στην Καινή Διαθήκη κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου πληροφορούμαστε ότι το Άγιο Πνεύμα θα την επισκεφθεί (Λουκ. 1,35) και ότι αυτή εκ Πνεύματος Αγίου θα συλλάβει τον Ιησού. Γι’ αυτό η Εκκλησία διδάσκει ότι η Ενανθρώπηση έγινε «ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καί Μαρίας τῆς Παρθένου» (3ο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως).

Το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε, αλλά χωρίς να σαρκωθεί, κατά τη βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη σαν περιστέρι να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω στον Ιησού «καὶ εἶδε τὸ Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ καταβαῖνον ὡσεὶ περιστερὰν καὶ ἐρχόμενον ἐπ᾿ αὐτόν» (Ματθ. 3,16).

Στο τέλος της επίγειας παρουσίας του ο Χριστός αναγγέλλει στους μαθητές Του ότι θα αποστείλει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο θα τους φωτίσει ώστε να κατανοήσουν το κοσμοσωτήριο έργο Του και τους δηλώνει ότι «συμφέρει σε σας να φύγω, γιατί τότε θα έρθει σε σας ο Παράκλητος» (Ιω. 16,7). Πράγματι μετά την Ανάληψη του Χριστού και σύμφωνα με την υπόσχεσή Του το Άγιο Πνεύμα έρχεται κατά την Πεντηκοστή και εμφανίζεται στους μαθητές σαν φλόγες φωτιάς που μοιράστηκαν και κάθισαν στον καθένα «καὶ ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεὶ πυρός, ἐκάθισέ τε ἐφ᾿ ἕνα ἕκαστον αὐτῶν» (Πραξ. 2,3). Την ημέρα εκείνη γεννήθηκε η Εκκλησία του Χριστού και από τότε παραμένει στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας.

Αναλυτικά, οι αργίες για το 2020 είναι οι εξής:

Καθαρά Δευτέρα: 2 Μαρτίου του 2020
Ευαγγελισμός Θεοτόκου: 25 Μαρτίου του 2020, Τετάρτη
Κυριακή του Πάσχα: 19 Απριλίου του 2020
Δευτέρα του Πάσχα: 20 Απριλίου του 2020
Πρωτομαγιά: 1 Μαΐου 2020, Παρασκευή
Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου 2020, Δευτέρα
Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου 2020, Σάββατο
28η Οκτωβρίου 2020, Τετάρτη
Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή
Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.