Με την τσάντα και το Safepass στο χέρι και φορώντας προστατευτική μάσκα οι μαθητές Γυμνάσιων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, θα επιστέψουν με φυσική παρουσία στα σχολεία τους αύριο Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου. Ενώ μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα την Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, θα επιστέψουν και οι μαθητές Δημοτικής, τηρώντας μέτρα και αποστάσεις, χωρίς ωστόσο να πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά Safepass.

Οδηγός για την επιστροφή στα θρανία – Με μέτρα και πρωτόκολλο η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία – Τι ισχύει για την είσοδο στα σχολεία – Ποιοι πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά προστατευτικές μάσκες και ποιοι όχι

Του Νικόλα Πέτρου
Υπό την σκιά της πανδημίας επιστρέφουν για 3η συνεχόμενη χρονιά στα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές. Μαθητές Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία τους υποδέχεται και φέτος με μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Με την τσάντα και το Safepass στο χέρι και φορώντας προστατευτική μάσκα οι μαθητές Γυμνάσιων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, θα επιστέψουν με φυσική παρουσία στα σχολεία τους αύριο Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου. Ενώ μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα την Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, θα επιστέψουν και οι μαθητές Δημοτικής, τηρώντας μέτρα και αποστάσεις, χωρίς ωστόσο να πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά Safepass.

H Cyprus Times συγκέντρωσε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε μαθητής ή εκπαιδευτικός για την τήρηση των πρωτοκόλλων και την ομαλή λειτουργία στις σχολικές μονάδες, την πρώτη ημέρα επιστροφής τους σε αυτές.

Τι ισχύει για την είσοδο στα σχολεία

Για την είσοδο τους στο σχολείο οι μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω -όπως αυτοί της Μέσης Εκπαίδευσης- απαιτείται να έχουν στην κατοχή του SafePass.

Για να εξασφαλίσει κάποιος Safepas πρέπει να έχει στην κατοχή του:

-Είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID-19 (τουλάχιστον μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων από την ημέρα εμβολιασμού του)

-Είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID-19 (Νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών)

-Είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR) ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου(Rapid test) για την ασθένεια COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών

-Είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate)

Σε ό,τι αφορά καθηγητές, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, πριν την είσοδο τους στο χώρο του σχολείου, απαιτείται όπως επιδεικνύουν SafePass (όπως ισχύει για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης).

Ο έλεγχος του SafePass των μαθητών, του προσωπικού και των επισκεπτών του σχολείου γίνεται από τη Διεύθυνση του σχολείου ή από άτομο που ορίζεται από τη Διεύθυνση για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδίδονται στη βάση των περί Λοιμοκαθάρσεως Διαταγμάτων.

Διευκρινίζεται πως από τους μαθητές που φοιτούν στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία δεν απαιτείται η προσκόμιση Safepass, ενώ η είσοδος γονέων και κηδεμόνων ή άλλων προσώπων εντός του σχολείου απαγορεύεται αυστηρά.

Νοείται ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των Επιθεωρητών ή άλλων Λειτουργών του ΥΠΠΑΝ ή της Σχολικής Εφορείας, ενώ σε πολύ εξαιρετικές και απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και πάντοτε μετά από την έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου, μπορεί να εισέλθει άλλο άτομο εκτός των εργαζομένων και των μαθητών/ριών στον χώρο του σχολείου. Στην περίπτωση που δοθεί η σχετική άδεια από τη Διεύθυνση του σχολείο, ο επισκέπτης θα πρέπει να προσκομίσει Safepass για να εισέλθει στον χώρο του σχολείου.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι μαθητές που θα εισέρχονται στον χώρο του σχολείου μεταξύ 7:30-7:45 θα μεταβαίνουν κατ’ ευθείαν στην αίθουσα διδασκαλίας τους, ενώ αυτοί που θα έρχονται νωρίτερα, μεταξύ 7:00-7:30, οφείλουν να παραμένουν στους χώρους που υποδεικνύει η Διεύθυνση του σχολείου, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Για ποιους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, για άτομα τα οποία διακινούνται εντός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας. Συνεπώς, οι καθηγητές, οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών) και το προσωπικό του σχολείου πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα καθ’όλη τη διάρκεια, σε όλους τους χώρους του σχολείου, είτε αυτοί είναι εσωτερικοί είτε εξωτερικοί χώροι.

Σημειώνεται δε, πως μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες είναι αναγκαία η χειλανάγνωση (π.χ. άτομα με προβλήματα ακοής, κατά τη λογοθεραπεία) να χρησιμοποιηθεί από τους επαιδευτικούς η προσωπίδα (face shield), δεδομένου ότι θα τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση των δύο μέτρων κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και με συνεχή αερισμό του χώρου.

Επίσης, σύμφωνα με σχετικές Οδηγίες που έχουν δοθεί από την περσινή σχολική χρονιά από το Υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι εκπαιδευτικοί δύναται να αφαιρούν την προστατευτική μάσκα, προσωρινά, προκειμένου να γίνονται πιο κατανοητοί για τους μαθητές, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν την ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων από την πλησιέστερη σειρά των μαθητών.

Υπογραμμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα συνιστά εξαίρεση σε μεμονωμένες περιπτώσεις και θα εναπόκειται στην κρίση των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή άλλα σοβαρά νοσήματα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες, η εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης θα πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα κατά περίπτωση για κάθε ασθενή.

Τι ισχύει για τις αίθουσες διδασκαλίας

Υπό την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων θα διεξάγεται το μάθημα και αυτή την σχολική χρονιά στις αίθουσες διδασκαλίας.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου, οι μαθητές σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 25 και μεταξύ τους θα έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Επίσης, ο χώρος διακίνησης του εκπαιδευτικού θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο μέτρα, από το πλησιέστερο θρανίο.

Ο εκπαιδευτικός θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση των πιο πάνω ρυθμίσεων, όπως επίσης και για τα μέτρα καθαριότητας όλων των επιφανειών, του συνεχούς αερισμού του χώρου, της ορθής χρήσης μάσκας και της αποφυγής συνωστισμούς.

Μάλιστα, ο κάθε μαθητής θα έχει τη δική του καρέκλα και θρανίο, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά και για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και θα απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιούν την καρέκλα ή το θρανίο άλλου συμμαθητή τους.

Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου κρίνεται απαραίτητη η μετακίνηση σε άλλη αίθουσα (π.χ. όταν είναι απαραίτητη η χρήση εργαστηρίου/ειδικής αίθουσας) και μετά από έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου, δύναται οι μαθητές να χρησιμοποιούν άλλο θρανίο και καρέκλα από αυτό που έχει ορισθεί στην αίθουσα διδασκαλίας του τμήματος τους. Σε τέτοια περίπτωση, η Διεύθυνση του σχολείου θα μεριμνά ώστε τα θρανία, οι καρέκλες και πάγκοι που χρησιμοποιήθηκαν, να καθαρίζονται μετά το τέλος του κάθε μαθήματος και πριν εισέλθει άλλη ομάδα στην αίθουσα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.