Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες και αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς που διεξάγονται σε μεγάλες ηλικιακές ομάδες, αλλά και στο νέο στέλεχος του ιού το οποίο προσβάλλει ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες.

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων στη Λεμεσό τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση και αυτός είναι και ο λόγος πρέπει να γίνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί στις χαλαρώσεις, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Δεν ανοίγουν οι χώροι εστίασης την 1η Μαρτίου, παραμένουν τα SMS αλλά ανοίγουν τα μονοπάτια της φύσης, ανέφερε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 και την «Πρωινή Επιθεώρηση», ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου αν επιτραπεί η λειτουργία των χώρων εστίασης αυτή την κομβική στιγμή θα παρατηρηθεί πισωγύρισμα, ενώ διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι καμία αλλαγή δεν αναμένεται να υπάρξει στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μάρτη σε σχέση με τις διακινήσεις. Ως εκ τούτου, οι όποιες χαλαρώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάργηση της αποστολής SMS στο 8998, παίρνουν αναβολή για μετεγενέστερο στάδιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και είναι ένα θέμα για το οποίο γίνεται ακόμη συζήτηση, η δική του άποψη είναι πως οι μαθητές δεν πρέπει να επιστρέψουν όλες οι τάξεις μαζί την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά σταδιακά.

Τελική απόφαση θα ληφθεί για το θέμα αυτό την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου.

«Οι χαλαρώσεις θέλουμε να είναι όσο γίνεται πιο προσεκτικές και ελεγχόμενες. Η επιδημιολογική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη αφού θα διαφανούν τα αποτελέσματα των χαλαρώσεων που υπήρξαν πριν δυο εβδομάδες. Εξήγησε δε πως ο μαζικός έλεγχος που γίνεται βοηθάει στον εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων.

Ερωτηθείς για ιδιωτική πρωτοβουλία για εισαγωγή εμβολίων από τη Ρωσία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για να προχωρήσει σε δική της αξιολόγηση εμβολίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως αυτό γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αλλά, και αν το κάναμε, ποιος θα δεχόταν ένα τέτοιο φάρμακο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από κανένα διεθνή ή ευρωπαϊκό οργανισμό;» διερωτήθηκε.

Για τους εμβολιασμούς ανέφερε πως όλα κυλούν ομαλά και πως υπάρχει μια ίση κατανομή εμβολίων στις επαρχίες με την άμεση διάθεση όλων των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, είπε ο υπουργός Υγείας, 170-180 χιλιάδες άτομα θα είναι εμβολιασμένα με την πρώτη δόση, ενώ μέχρι και το τέλος Ιουνίου το Υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση αν όλα κυλήσουν ομαλά να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.