Τριώδιο 2024: Πότε ανοίγει και πόσο διαρκεί - Πότε έχουμε Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

Οι Απόκριες πλησιάζουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν τις ημερομηνίες για τις επόμενες αργίες του 2024, αλλά τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για ξεφάντωμα, αφού το Τριώδιο ανοίγει σε λίγες ημέρες, βάζοντας μας σε ρυθμούς καρναβαλιού. Φέτος, που το Πάσχα «πέφτει αργά», Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα φιγουράρουν τον Μάρτιο.

Τριώδιο 2024: Πότε πέφτει και πόσο διαρκεί
Το Τριώδιο είναι μια κινητή αλλά συγκεκριμένη χρονική περίοδος στο χριστιανικό ημερολόγιο, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, μια μέρα πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Η διάρκειά του διαφέρει κάθε χρόνο, ανάλογα με την ημερομηνία του Πάσχα. Για το 2024, το Τριώδιο είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 04 Μαΐου, συνολικά 10 εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά του συμπεριλαμβάνονται πολλές γιορτές και εορταστικές ημέρες, όπως η Τσικνοπέμπτη, η Κυριακή της Αποκριάς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Σαρακοστή, η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του Τριωδίου, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα. Το Τριώδιο πήρε το όνομά του από το βιβλίο εκκλησιαστικής ακολουθίας της Ορθόδοξης εκκλησίας με ύμνους που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Γι’ αυτό και όταν λέμε «ανοίγει το Τριώδιο», εννοούμε το άνοιγμα του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ακολουθούν η Τσικνοπέμπτη στις 7 Μαρτίου και η Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου. Μετά έρχεται η Καθαρά Δευτέρα, στις 18 Μαρτίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκειά της, οι πιστοί προετοιμάζονται με νηστεία, προσευχή και περισυλλογή για την Ανάσταση του Κυρίου.

Μέσα στο Τριώδιο Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα – Πότε πέφτουν το 2024
Τσικνοπέμπτη (δεν θεωρείται αργία): 7 Μαρτίου 2024

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου / Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου 2024 (Δευτέρα)
Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2024 (Τετάρτη)
Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024
Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024
Αγίου Πνεύματος 24 Ιουνίου 2024 (Δευτέρα)
Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2024 (Πέμπτη)
Επέτειος του «Όχι» 28 Οκτωβρίου 2024 (Δευτέρα)
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2024 (Τετάρτη)
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2024 (Πέμπτη).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.